Угорська в Берегові "недотягнула" до регіональної

Про це пише Дзеркало тижня. У закарпатському місті Берегове до угорської мови застосували пом’якшений варіант «Закону про державні принципи мовної політики». Каменем спотикання став пункт, згідно з яким держслужбовці зобов’язані володіти регіональною мовою. 

Влада міста Берегове Закарпатської області не змогла застосувати всі положення закону про регіональні мови до угорської. Каменем спотикання став пункт, згідно з яким держслужбовці зобов'язані володіти регіональною мовою. У місті, яке традиційно вважається угорськомовним, таких чиновників лише третина від необхідної кількості.

До угорської мови застосували пом'якшений варіант «Закону про державні принципи мовної політики». Депутати реалізували лише окремі норми закону — вирішили забезпечити виготовлення офіційних бланків, печаток, штампів та табличок міської ради українською та угорською мовами; використовувати угорську мову поряд з державною при виготовленні табличок і покажчиків; здійснити належні заходи з метою недопущення публічного приниження державної та угорської мов.

Більш принципові положення закону міськрада обійшов. Так, п. 3 ст. 11 Закону «Про державні принципи мовної політики» зобов'язує посадових і службових осіб у межах території, на якій поширена регіональна мова, володіти, окрім державної, регіональною мовою та спілкуватися на ній (усно чи письмово) з відвідувачами.

Ст. 11 мовного закону також згадано в рішенні Берегівської міськради: «При відборі службових кадрів враховувати критерії володіння державними та регіональними (угорською) мовами».

Однак на питання, чи буде відтепер знання угорської мови обов'язковим при прийомі на роботу в міськраду та інші комунальні установи міста, мер Берегово Іштван Гайдош відповів так: «Про це йшлося і на сесії, коли міська рада розглядала питання реалізації окремих норм закону про мови. Ми прийшли до консенсусу в тому, що під час прийому на роботу в наше самоврядування визначальними будуть відповідна освіта і професійна підготовка, а також володіння державною мовою. А знання угорської буде не критерієм, а тільки перевагою».

Таким чином, берегівські депутати домовилися, що будуть виконувати мовний закон тільки частково, а не в повному обсязі.

До речі, навіть при бажанні депутатів, п. 3 ст. 11 закону неможливо застосувати в реальному житті. За словами Гайдоша, зараз у міськраді угорською мовою володіє лише близько 35 відсотків працівників, з них 15 відсотків — добре, а 20 — на розмовному рівні. І це в місті, яке традиційно вважається угорськомовним.

Як повідомлялося, що 7 вересня міська рада закарпатського райцентру Берегово, в якому за переписом 2001 р. проживає 12,8 тис. угорців (або 48% від загальної кількості жителів), більшістю голосів ухвалила визнати на території міста угорську мову регіональною.

 

Мукачево.нет, Дзеркало недели

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.