Чому Будапешт поставив на Опоблок

Зупинка консультацій з етнічними угорцями Закарпаття через перспективи можливої відміни закону "Про освіту" як неконституційного за поданням Опоблоку була вкрай невдалим політичним ходом, який може підняти градус конфлікту вище, ніж сподівались у Будапешті.
Пише depo.ua.
"Мовний конфлікт" між Україною та Угорщиною зі стадії загострення переходить до стадії відвертого абсурду. Ключовий етап переговорів представників угорської меншини з українським міністерством освіти й науки, який мав відбутися вчора, так і не відбувся. Менш ніж за добу до запланованого ключового етапу консультацій, після успішно проведених попередніх переговорів у Мукачево, Ужгороді та Києві три з трьох організацій меншин, які опікуються мовним питанням, одночасно повідомили, що не братимуть участі у зустрічі.

"Мали продовжуватися консультації, але лідери угорської громади повідомили, що вони не братимуть участі у цих консультаціях через подання депутатів Опозиційного блоку до Конституційного суду", - заявила, коментуючи ситуацію, міністр освіти Лілія Гриневич на засіданні уряду. На консультаціях з етнічними угорцями Закарпаття настоював, як усі пам'ятають, Будапешт. Успішне завершення цих консультацій та юридичні гарантії недискримінації прав етнічних угорців були умовою розблокування Будапештом співпраці України з НАТО. Тепер коло замкнулося. Все, на що спромоглося українське МЗС - це вустами заступника глави відомства Василя Боднара написати у Твіттері про те, що угорцям "кимось пороблено?", і "Треба буде вроки знімати". Можна зрозуміти роздратування дипломатів, але і лексику варто, мабуть, обирати іншу.

Звичайно, апеляція до подання Опоблоку в Конституційний суд стосовно скасування закону "Про освіту", як неконституційного - це звичайна відмовка, спрямована на пролонгацію конфлікту до моменту парламентських виборів в Угорщині. Хоча б тому, що на попередні консультації представники угорської меншини приходили - не зважаючи на подання, яке перебуває в Конституційному суді з 6 жовтня минулого року.

І відмовку цю, швидше за все, придумали не в Мукачево і не в Хусті - а таки в Будапешті. Виключно задля затягування процесу консультацій, на якому власне Будапешт ніби-то й наполягає.

Але свідомо чи несвідомо, такий хід виставляє і Угорщину, і етнічних угорців в Україні ситуативним союзником українського Опоблоку. І переносить в такий спосіб помітну частину негативу стосовно цієї політсили на українсько-угорські стосунки.

Залишається сподіватися, що право піаритись на реальних та уявних проблемах закарпатських угорців прем'єр Віктор Орбан збереже все-таки виключно за своєю політсилою, не "делегувавши" його Опоблоку на наступі вибори вже в Україні. Інакше і на українських політиків, і на угорську меншину чекають справді важкі часи з такими "захисниками".

За такої політики до ніби-то майже відловлених очільником Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем "європейських правих радикалів", які довго й невдало намагались підпалити офіс "Товариства угорської культури Закарпаття", можуть додатись і більш ефективні українські послідовники. І добра від того однозначно не буде ні українцям, ні угорцям, котрі живуть в Україні. Хоча, насправді, яке діло до одних і других угорському прем'єру? Йому аби вибори виграти, а там - буде видно.
Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.