Балога вирішив рятувати не тільки людей, а й пам'ятки

«Сьогодні я хочу привернути Вашу увагу до однієї з дуже важливих культурних подій світу, що відбувається у ці дні. І дотичні до неї і ми в Україні. Мова йдеться про конкурс "Wiki Loves Monuments" («Вікі любить пам’ятки») – фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, що проводиться в 35 країнах світу регіональними відділеннями Фонду Вікімедіа, в тому числі в Україні – Громадською організацією «Вікімедіа Україна», - звернувся Віктор Балога до користувачів соцмережі.

Мета цього конкурсу – зібрати фотографії усіх пам’яток культурної спадщини світу і розмістити ці фотографії на Вікіпедії – вільній енциклопедії, яку більшість нас знає, і яку щодня переглядають мільйони користувачів з усього світу. Конкурс триватиме з 1 по 30 вересня.

Протягом цього часу фотографи і фотолюбителі різних країн завантажуватимуть свої фотографії на Вікісховище. 21 жовтня в кожній країні будуть відібрані найкращі фотографії, що будуть представлені на суд міжнародного журі, а до 18 листопада буде оголошено найкращого фотографа світу.

Як пише Вікіпедія, «у 2010 року її учасники з Нідерландів запропонували сфотографувати 50 тисяч пам’яток Нідерландів. Лише за вересень 2010 року на Вікісховище було завантажено більше 12 тисяч фотографій нідерландських пам’яток, найкращою з яких була визнана фотографія фасаду будинку по вулиці Vijzelstraat, 31, в Амстердамі, зроблена учасником Rudolphous. Цей же учасник був визнаний найактивнішим конкурсантом – спеціально для конкурсу він сфотографував 1371 об’єкт.

Наступного року ініціативу Нідерландців підхопили 18 країн, серед яких наші сусіди – Польща, Росія та Румунія. Тоді в конкурсі взяли участь більше 5000 учасників і завантажили 168 тисяч фотографій. Конкурс проводився у два тури – національний і міжнародний. До міжнародного туру було обрано 169 фотографій пам’яток, а найкращою була визнана фотографія Монастиря К’яжна на околицях Бухареста, зроблена взимку румунським учасником Mihai Petre. Тисячі конкурсних фотографій були розміщені на сторінках Вікіпедії у статтях про відповідні населені пункти або статтях про відповідні пам'ятки.

Для отримання переліку пам'яток культурної спадщини, «Вікімедіа Україна» звернулась до Міністерства культури України, а також обласних управлінь культури. З різних джерел організаторами конкурсу було зібрано близько 30 тисяч пам'яток з усіх куточків України, найбільше – з Києва, Львова та Одеси. Серед них – як загальновідомі пам'ятки, що занесені до ЮНЕСКО, такі як Софійський собор чи Резиденція Буковинських митрополитів, так і зовсім маловідомі – дерев'яні церкви, могили українських солдат, місця історичних подій нашого минулого».

«Кожен з Вас може вже сьогодні, узявши фотоапарат сфотографувати видатні пам'ятки із цього списку Вікіпедії http://wlm.org.ua/wykazy-zabytkow , що знаходяться там де Ви живете, чи в любих інших містах чи областях України, і тим самим відкрити красу нашої країни усьому світу. Дякуючи цим фото багато хто зрозуміє, що мандрівки по нашій землі, і відпочинок в Україні, не менш цікаві, ніж туристичні поїздки до інших країн. І хоча видатних і професійних фотографів у нас чимало, але як показує досвід цього, вже традиційного конкурсу, виграти може не лише професійний фотограф, а й той, хто дуже любить свою рідну землю. Тому, окрім усіх жителів України, особливо хочу привернути увагу до конкурсу http://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Вікі_любить_пам%27ятки/Закарпатська_область своїх земляків закарпатців, оскільки для нас повинно стати справою честі розповісти про красу Закарпаття, в яку закохується кожен, хто хоч раз приїздив до нас чи побачив її на фото. І я вже почав це робити. Тож приєднуйтеся», - пише політик.

В Україні в поле зору об’єктивів учасників, на думку Віктора Балоги, повинні потрапити пам’ятки з Державного списку нерухомих пам’яток України, що містить перелік об'єктів культурної спадщини, які офіційно беруться державою під охорону, і ведення якого покладено на Міністерство культури України. Пам'ятки у Державному реєстрі нерухомих пам'яток України поділяються на дві охоронні категорії: національного значення та місцевого значення.

«Але мене, як політика, що народився у Закарпатті, турбує той факт, що згідно списку, який Міністерство культури України надало на запит організації «Вікімедіа Україна», до Державного реєстру нерухомих пам'яток України внесено всього одна пам’ятка, що знаходиться на Закарпатті - Геодезичний знак на місці розташування географічного центру Європи, що знаходиться у Рахівському районі Закарпаття. На сьогодні, у 21 столітті, коли Інтернетом користуються десятки мільйонів українців, на офіційному веб-сайті Міністерстві культури України, в розділі «Державний реєстр нерухомих пам’яток України» знаходиться напис: «Шановні відвідувачі сайту! Ця рубрика знаходиться в стадії розробки. Просимо вибачення за тимчасові незручності! Слідкуйте за подальшими змінами на сайті 31 липня 2012» http://mincult.kmu.gov.ua/mincult/uk/publish/category/294581 Сором, який просто важко описати», - обурються Балога.

«Тому я вже сьогодні ініціював звернення до обласного управління культури, щодо необхідності невідкладно надати повний список нерухомих пам'яток України, що знаходяться на території Закарпатської області, і оприлюднити його на офіційному веб-сайті Закарпатської обласної адміністрації, а також, до міністра культури України Михайла Кулиняка - щодо необхідності виконання вимог статті 16 Закону України «Про охорону культурної спадщини» (прийнятого до речі, ще 08.06.2000 року), відповідно до якої «центральний орган виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини забезпечує публікацію реєстру та внесених до нього змін у спеціалізованому періодичному виданні», і забезпечити оприлюднення реального списку нерухомих пам'яток України, в тому числі, і тих, що знаходяться на території Закарпатської області. Причому не лише у спеціалізованому періодичному виданні, а й на офіційному веб-сайті Міністерства культури України», - наголосив політик.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.