Президент Словаччини після вбивства журналіста закликав до змін в уряді

Президент Словаччини Андрей Кіска (Andrej Kiska) вважає, що після вбивства журналіста Яна Кучака (Jan Kuciak), його країна потребує переформатування уряду або ж проведення нових парламентських виборів.Про це він заявив 4 березня, повідомляє AFP.

Після того, як журналіста-розслідувача та його дівчину Мартіну Кушнірову (Martina Kušnírova) застрелили, протести відбуваються по всій країні. Найбільш вірогідним мотивом злочину правоохоронці вважають професійну діяльність пана Кучака.

«Я бачу зараз можливими ці два рішення: докорінне переформатування уряду або дострокові вибори», – зазначив Андрей Кіска.

Президент країни додав, що за тиждень, що минув після того, як знайшли тіла журналіста та його дівчини, уряд продемонстував «зарозумілість влади» і не зміг відновити довіру суспільства.

2 березня у Братиславі понад 20 тисяч людей вимагали зупинити вплив мафії у країні, заявивши, що напад на журналіста був нападом на кожного громадянина. 27-річний Ян Кучак став першим журналістом, убитим в Словаччині.

Медіа повідомляли, що Ян Кучак проводив кілька розслідувань. Зокрема він підозрював зв'язки італійської мафії клану «Ндрангета» з високопосадовцями в уряді соціал-демократа Роберта Фіцо (Robert Fico) і шахрайство з грошима європейських фондів.

Як повідомила DW, минулого тижня на демонстрації опозиція Словаччини вимагала від керівників поліції та МВС піти у відставку. Кілька урядовців усунені від посад на час розслідування.  Одна з коаліційних партій – «Міст» – заявила про намір провести 12 березня консультації щодо припинення коаліційної співпраці з соціал-демократами.

Раніше міністр культури Словаччини Марек Мадярич (Marek Maďarič), який відповідає за свободу слова в країні, пішов з посади.

А прем'єр-міністр Роберт Фіцо закинув опозиції, що та скористалася вбивством журналіста в своїй політичних цілях: щоб підняти хвилю протестів та прийти до влади.

Нагадаємо, тіла Яна Кучака та Мартіни Кушнірової знайшли 25 лютого в їхньому помешканні неподалік міста Трнава. 26 лютого словацький уряд пообіцяв виплатити винагороду в €1 млн за будь-яку інформацію, яка допоможе у розслідуванні подвійного вбивства.

1 березня керівник поліції Тібор Гаспар (Tibor Gašpar) заявив, що в рамках розслідування подвійного вбивства було затримало сімох людей, зокрема головного фігуранта розслідування Яна Кучака – італійського підприємця Антоніна Вадалу (Antonin Vadalu). Проте, як повідомляє ВВС, 3 березня поліція Словаччини звільнила всіх сімох підозрюваних у вбивстві через нестачу доказів.

Американське ФБР, британський Скотленд-Ярд, Європол, а також чеська та італійська поліція допомагають словацьким слідчим знайти винних у вбивстві Яна Кучака та Мартіни Кушнірової.

Європарламент планує направити до Словаччини свою делегацію для розслідування обставин вбивства словацького журналіста Яна Кучака. Єврокомісар з питань бюджету Гюнтер Еттінгер (Günther Oettinger) повідомив, що в Брюсселі також мають намір ініціювати своє розслідування фінансових потоків, про які писав убитий.
Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.