Угорська ідея з місією ОБСЄ на Закарпатті об’єднала місцевий політикум проти неї

Як не парадоксально, але і в умовній більшості в Закарпатській облраді, до якої входить фракція угорців з КМКС, і в опозиції не тільки розкритикували ідею з місією ОБСЄ для області, а й виступили проти неї. Пише Мукачево.нет.

Приводом для дискусій з цього приводу в закарпатському політикумі стала заява президії КМКС, в якій йшлося про те, дослівно, що місія ОБСЄ на Закарпатті є вкрай необхідною і Товариство угорської культури Закарпаття підтримує ідею такої місії.

Ця заява з’явилася після чергової зустрічі представників угорської громади Закарпаття, а також керівництва області з представниками ОБСЄ, яка відбулася днями.

Слід зауважити, що на місії ОБСЄ для Закарпаття вже не раз за останні кілька місяців наполягав офіційний Будапешт. Натомість офіційний Київ розкритикував цю ідею: міністр Клімкін назвав розмови про місію «тотальною маячнею».

На заяву КМКС сьогодні відреагував і політикум Закарпаття.

Так, у опозиційному Єдиному Центрі заявили, що, цитуємо, «розмови про місію ОБСЄ для Закарпаття є підігріванням радикалів по обидва боки кордону»:

– Тому «Єдиний Центр» закликає як угорських політиків, так і представників державної влади, направити зусилля на упередження провокацій, забезпечення порядку та спокою всіх мешканців краю, а не на створення штучної напруги, – додається у заяві партії. – На Закарпатті не було, немає і не буде жодних підстав для ворожнечі між представниками різних національностей. Угорцям краю, як і іншим народностям, нічого не загрожує. Вони мають усі можливості для культурного, соціального та економічного розвитку.

– Облдержадміністрація проти такої місії в області, адже не вбачає в ній жодної користі. Всі надії, які покладалися на ОБСЄ на Луганщині, були провалені через їхню бездіяльність, — наголосив Ярослав Галас, який є правою рукою Геннадія Москаля і його речником. І це при тому, що саме Геннадій Москаль особисто підтримував Товариство угорської культури Закарпаття в зверненні до керівництва країни щодо закону про освіту, скасувати який вимагають офіційний Будапешт та представники угорської громади краю, а КМКС входить у провладну більшість в облраді разом з БПП, Відродженням та Опозиційними блоком.

– Угорські партії та товариства Закарпаття діяли,діють і в подальшому будуть діяти в області як і українські. Ніхто їх в цьому не обмежує,їх представники мають свою фракцію як в обласній так і в міських та районних радах,школи,садики та університет тоже мають,підприємці та фірми створені ними та працюють так же само як і інших національностей в Закарпатті. Протистояння у них склалися з праворадикальними громадськими організаціями,а не із людьми інших національностей Закарпаття. Події,підпалів їх офісу в м.Ужгород в лютому правоохоронцями розкриті і буде дана правова оцінка діям злочинців судом. Ніяких притиснінь угорців в соціальній,бізнесовій,медицинській,побутовій та накінець політичній сферах життя в Закарпатті у них не має, – заявив депутат облради Віктор Русин, який представляє Опозиційний блок – ще одного союзника КМКС по владній коаліції в Закарпатській облраді. – Шановні керівники угорських партій та товариств Закарпаття для чого Ви самі нагнітаєте ситуацію на міжнаціональному ґрунті якого в області не створено???? У мене таке відчуття,що гранти які ви отримуєте з Угорщини не використовується вами за призначенням і шукаєте різні проблеми. Так вийшло і із вашим офісом,жадність по виділенню коштів для охорони і привело до того. Я особисто не бачу в області щоб права угорців в області порушувались і створення постійної комісії ОБСЄ на території області не має ніяких під собою обґрунтувань. В моєму розумінні створення таких моніторингових комісій коли йдуть системні порушення прав нацменшин з боку влади,правоохоронних органів,або протиріччя на релігіозній основі що може привезти до тяжких наслідків. Тут напевно якісь другі цілі на далеко вперед ідущщі.

– Якщо відверто, то я зовсім не бачу необхідності у введенні місії ОБСЄ в Закарпатті, про яку так активно говорять угорці, при чому як угорські угорці так і українські угорці. Так, були певні неприємні інциденти пов'язані з офісом ТУКЗ, але правоохоронцями оперативно розкриті ці злочини, і як ми знаємо здійснювались вони не закарпатцями. От що має моніторити ця місія, чи я не сварюсь з чоловіком своєї сестри який є етнічним угорцем? Я думаю що ідея ввести таку моніторингову місію викликана не захистом уггорців, бо їх не треба захищати від закарпатців, а скоріше політичними розкладами в більшій геополітичній грі і майбутніми виборами в самій Угорщині, – заявив у коментарі Mukachevo.net один з лідерів фракції Батьківщини в Закарпатській облраді Андрій Шекета.
Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.