В Ужгороді відкриють словацьку школу

 

ЗУСТРІЧ ІЗ СЛОВАЦЬКОЮ ДЕЛЕГАЦІЄЮ відбулась в облдержадміністрації

У понеділок, 17 вересня, заступник керівника краю Іван Качур зустрівся із головою Уряду словаків, що проживають за кордоном, Ігорем Фурдіком, генконсулом Словацької Республіки у м. Ужгород Янкою Бур’яновою та спеціалістом Уряду словаків, що проживають за кордоном, Вілмою Пріваровою.

 

Як запевнили представники Словаччини, Закарпаття, де компактно проживає словацька громада, є територією особливої уваги з боку сусідньої країни.

- Ми вдячні за ту політику, яку ви провадите щодо наших співгромадян, які проживають у Закарпатській області. Освіта, культура – вже стали добре напрацьованими та плідними напрямами співпраці обох країн, - зазначив Ігор Фурдік.

Заступник голови обласної адміністрації Іван Качур, зі свого боку, запевнив: обласна влада й надалі приділятиме особливу увагу вирішенню проблемних питань представників, зокрема, й словацької нацменшини.

Під час зустрічі учасники обговорили також роботу школи із поглибленим вивченням словацької мови в Ужгороді, реалізацію міжнародних проектів транскордонного співробітництва, культурних проектів, питання створення українського культурного центру у Пряшеві.

Порушили словацькі делегати і питання створення у селі Сторожниця навчального закладу із словацькою мовою навчання. Як запевнила в.о. начальника обласного управління освіти і науки Ганна Сопкова, про це бажання громади обласна влада знає. Обласне управління готове надати ініціаторам будь-які консультації щодо цього питання. Проте створення такого освітнього закладу - у компетенції словацького та українського урядів. Тільки Міністерства освіти та науки України та Словаччини можуть його ліцензувати. Наразі ж у населеному пункті ті учні, що виявили бажання вивчати словацьку мову (80 осіб), вивчають її факультативно.

 

Прес-центр ОДА

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.