Угорські вибори по – українськи з «ароматом гречки»

Минулої неділі, 8 квітня, в Угорщині пройшли парламентські вибори. Зрозуміло, що ці вибори не пройшли повз Закарпаття, особливо рейони області де компактно проживає угорська нацменшина та мешканці, які мають паспорти Угорщини.Активну участь в виборчих перегонах взяли представники духовенства угорської національності, які впливали на своїх парафіян для  оптимізації виборчого процесу.
За інформацією прихожан Хуста та Тячева та інших місць компактного проживання угорців в Закарпатті  під час виборів до парламенту Угорщини їм організували автобуси для поїздки в місто Берегово, щоб вони зробили правильний вибір, а саме за політичну силу Віктора Орбана партію «Фідес».
 Не останню роль в виборах виконала ректор Угорського інституту Ілдика Орос, яка була під час виборів «Начальником штабу» провладної партії та відповідала безпосередньо за результат.
Ось і недивно, що вибори пішли за традиціями «Партії регіонів» та Віктора Федоровича. В консульстві Угорщини, що в місті Берегово, закарпатці отримували іменні бюлетні. При заході та виході з угорського консульства вони інструктувались угорськими консулами на предмет необхідності ретельного приховування документації для голосування. Потім виборці покидали приміщення консульства та йшли в орендовані неподалік кафе, де за допомогою «консультантів» з ТУКЗ робили «чесний і демократичний» вибір за партію «Фідес».
Окрім кав’ярень, для голосовання були задіяні приміщення  Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці, який знаходиться під повною владою І.Орос.  Після «голосування», «виборець» повертався до угорського консульства, де залишав окремий конверт з анкетою, а інший конверт з бюлетенем вкидав до урни для голосування. Використання «додаткових приміщень» сприяло високому рівню підтримки партії ФІДЕС і запобігло псуванню бюлетенів.
Як стверджують жителі Чопа та угорських сіл Ужгородського району , перед виборами вони отримали пакети, де були продукти харчування рис, гречка, консерви. Як це все по українськи !
 Та більш приголомшливою, навіть для угорських медіа, став масовий «підвоз» закарпатських виборців в прикордонну угорську територію для голосування за «вірного кандидата». Угорський канал Hir TV оприлюднив розслідування, згідно з яким декілька сотень угорців Закарпаття в день виборів возили в Угорщину автобусами голосувати за провладного кандидата.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на результати розслідування оприлюднені на сайті телеканалу.  Як зазначається в розслідуванні, рух у пункті контролю «Тисабеч» за декілька днів до виборів був нежвавим, в той час як у неділю потік людей через кордон зріс. Саме через цей пункт прибували в Угорщину виборці з України. Всі вони мали підтримати на виборах кандидата партії «Фідес» Тілкі Аттілу.  Журналістам вдалося поспілкуватися з чоловіком, який займався організацією перевезення закарпатців у день виборів. За його словами, він ще о 5-й ранку у неділю відправився в «український рейд». Допомагали йому мешканці прикордонних угорських сіл. У каналу є запис розмови з чоловіком, який стверджує, що таким чином йому вдалося привезти майже тисячу виборців «Фідес».  З моменту спрощеної локалізації в Угорщині лише в Тисабечі кількість виборців, які мають право голосу, зросла на 146%.
Ці та інші порушення і фальсивікації волевиявлення на виборах, призвели до того, що ОБСЄ розкритикували вибори в Угорщині, назвавши умови для сторін нерівними. За оцінкою ОБСЄ  під час перегонів відчувалися брак свободи преси, обмеження доступу до ЗМІ та непрозорість фінансування кампанії. Під час парламентських виборів в Угорщині шанси партій були нерівними, а керівна сила мала великі переваги за рахунок адміністративного ресурсу.
"Надмірні витрати уряду на рекламу, які інформаційно посилили кампанію керівної коаліції, підірвали спроможність учасників конкурувати на рівних умовах", - сказав спостерігач Дуглас Вейк.
За його словами, основні права та свободи були загалом дотримані, проте мали місце й такі порушення, як обмеження доступу до масової інформації, обмеження свободи ЗМІ тощо.
"Залякування та ксенофобська риторика, упередженість у засобах масової інформації та непрозорість фінансування кампанії", за словами Вейка, значно обмежили шанси некерівних партій.
От такими методами і здобула правляча партія Угорщини «вражаючу» підтримку своїх виборців. Прикро те, що закарпатці були долучені до їх фальсифікацій, а всі задіяні механізми будуть спливати  й надалі.
Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.