Як КГБ та московські попи вкрали церкву в селі Порошково (ФОТО)

Про це повідомляє прес - служба  Мукачівської греко-католицької єпархії.
Вкрадені храми Мукачівської греко-католицької єпархії
 Перечинський деканат.
с. Порошково, храм Святителя Николая

У 1751 році за пароха Олексія Реберка згадують дерев’яну греко-католицьку церкву Святого Миколая в доброму стані. Образи були всі старі, але якраз тоді, громада збиралася дістати нові. Згодом в селі збудували новий мурований греко-католицькй Свято-миколаївський храм, що мав вхідні двері з багатим рібленням. Лише декілька років тому, православна громада зняла старі двері і їх спалила. Над входом написані дві дати – 1762 та 1894. Біля церкви стоїть проста каркасна дзвіниця з дерева. Два дзвони виготовила фірма «Акорд» у 1926 році за священика Августина Куштана, третій вилив Ф. Еґрі в 1921 р.

У Порошкові народився видатний просвітитель краю, Президент Сойму Карпатської України Августин Штефан (1877-1944)

З приходом безбожної радянської влади 1945 р. Греко-католицький храм відібрали і передали у користування московського патріархату, який утворився на території Закарпаття за допомогою КГБ і за підтримки Сталіна. На території Закарпаття ніколи не існувало московської церкви, а якщо були православні, то тільки Сербського Патріархату

За переписом населення 1851 р. академіка наук Елека Фийнєша, населення Порошково складало: 963 греко-католики, 16 римо-католики, 21 євреї.

 
Анонс Закарпаття

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.