Греко - Католики Закарпаття викрили чергову брехню УПЦ (МП)

Прес - служба МУКАЧІВСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ виявила брехню, яку розповсюджували на Інтернет ресурсах представники УПЦ (МП)." - МАЛЕНЬКЕ УТОЧНЕННЯ для працівників сайту Мукачівської Православної єпархії, Московського Патріархату" - говориться в повідомлені Греко - Католиків.Церква " - Архистратига Михаїла була МУКАЧІВСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ і ніякого відношення до Мукачівської православної єпархії ніколи не мала.

І це називається «A PRIORI»?

Церкву Святого Михаїла збудували в селі Великі Лучки в 1625 р. (за іншою версією, на початку XVIII ст.). Пізніше церкву перевезли в Медведівці (наймовірніше в 1790 р., бо саме тоді зроблено капітальний ремонт із заміною перекриття) вірниками Мукачівської греко-католицької єпархії

У газеті «Руський вісник» за 7 вересня 1924 р. оголосили про продаж церкви, збудованої з чистого дуба, а в селі взялися за спорудження мурованої церкви, яку закінчили в 1928 р. З 1925 р. велися переговори про перевезення церкви в Прагу. Горомада отримала 1000 чехословацьких крон, і в 1929 р. відбулося перевезення.
У Празі церкву встановили в парку Кінського, на високому пагорбі Петршіна під наглядом архітектора В. Фабіна та митця А. Богача й урочисто відкрито 10 вересня 1929 року з нагоди 10-річчя входження тодішньої Підкарпатської Русі до Чехословаччини.

На відкритті були присутні губернатор Підкарпатської Русі Антон Бескид, Преосвященний владика Петро Ґебей, єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії, ректор Українського вільного університету Дмитро Антонович, куратор з Медведівців м. Довганич.
Ще до перенесення деревяної церкви в Медведівцях у 1922 р. на ділянці, подарованій Юрієм Ковачем та Василем Цоцком, розпочали спорудження мурованої церкви, яку повністю завершили 1932 р. Виконав проект церкви та очолив майстрів з Паланку та Підгорода відомий будівничий Михайло Білак. Першим священником став о. Юлій Берест
Із книги Михайла Сирохмана "Церкви України Закарпаття"

За переписом населення 1851 р. академіка наук Елека Фийнєша, населення Медведівців складало: 219 греко-католиків, 4 євреї" - повідомляє прес - служба МУКАЧІВСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ.

Це повідомлення з'явилося після того, як на сайті Мукачівської єпархії УПЦ (МП) вийшла стаття "«A PRIORI»: Процес демонтажу та перевезення дерев’яного храму з села Медведівці до скансену в Празі" - де московські попи називають дану церкву "православною".
Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.