Греко - Католики Закарпаття повідомляють про ще одну "віджату" церкву на Перечинщині

Про це повідомляє прес - служба  Мукачівської греко-католицької єпархії.
Вкрадені храми Мукачівської греко-католицької єпархії

 Перечинський деканат.
с. Сімер, храм Покрова Пресвятої Богородиці

У 1751 р. згадують добру греко-католицьку дерев’яну церкву святої Параскевії з двома дзвонами, оздоблену всіма образами.

Тперішня церква – типова мурована базиліка. Храм, оновлений стараннями о. Дезидерія Натолі, що коштувало громаді 35 000 крон, освятив 14 вересня 1929 р. архідиякон (старший священнослужитель округу, представник місцевого єпископа) о. Віктор Карцуб.

Великий дзвін виготовила фірма «Акорд» у 1926 р. на пожертви вірників із Старої Сімери, що проживали в Америці. Менший дзівн сає напис «ВАЦЛАВЪ ЧЕРВЕНІЙ ГРАДЕЦЬ КРАЛОВЕ В 550 ЧЕХІИ».
Із книги Михайла Сирохмана "Церкви України Закарпаття"

З приходом безбожної радянської влади 1945 р. Греко-католицький храм відібрали і передали у користування московського патріархату, який утворився на території Закарпаття за допомогою КГБ і за підтримки Сталіна. На території Закарпаття ніколи не існувало московської церкви, а якщо були православні, то тільки Сербського Патріархату

За переписом населення 1851 р. академіка наук Елека Фийнєша, населення Сімера складало: 400 греко-католики, 7 римо-католики, 13 євреї.

 
Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.