Закарпатський регіонал Ледида пішов на співпрацю з Будапештом

Офіційно угоду було укладено в травні, інформують в Товаристві угорської культури Закарпаття (КМКС), утім, за інформацією джерел , угода була укладена ще взимку, кілька місяців тому було врегульовано все юридично.
Пише Мукачево.нет.
Станом на зараз канал вже розпочав тестове мовлення. Головний редактор каналу Золтан Кулін повідомляє, що наразі вони розробляють більш детальну стратегію подальшої роботи.  Проте офіційне мовлення повинні розпочати згідно з чинним законодавством і дотримання мовної квоти у 75 %.

Мова йде про ефірні години, як зранку так і у ввечері. Канал угорською мовою буде мати свої інтервали у 2 години протягом будніх днів і до 3-х з половиною годин у вихідні. Також співробітники угорськомовної редакції будуть брати участь у плануванні україномовного ефіру.

Також представники КМКСу трохи розчаровані, що згідно із ліцензією на канал не можуть його перейменувати. Тож канал так і буде називатися «21 Ужгород», а угорською «21 Ungvár».

Стосовно транслювання, то все залишається без змін. Так само канал буде включений у список місцевих операторів кабельної мережі. В онлайні через сайт та інтернет додатки типу MEGOGO. А також у тих хто перейшов на цифрове телебачення Т2. Але з останнім поки нема прийому у Берегові (до речі саме в Берегові і є основна частина угорської нацменшини).


Повертаючись до ефірного часу, у планах редакції співпраця з угорськими колегами із телеканалів Duna та Duna World, а також із медіа-групою MTVA.

Це не тільки запозичення від угорських медівників архівних програм, а і підготовка наших журналістів, адже рівень їхньої професійної підготовки залишається проблемою на Закарпатті – сповістив Золтан Кулін.

Стосовно штатного розпису то тут головний редактор повідомляє, що до кінця нового року телеканал повинен підсилитися 60-ма спеціалістами, яких обучать угорські колеги, а наразі проводять «кастинг» усіх хто відчуває потяг до творчості.

Слід зауважити, що угорська громада Закарпаття завдяки фінансовій підтримці з Будапешта через власні фонди серйозно наростила медійну присутність в регіоні. Мова йде про запуск редакції Карпатський об’єктив (газета + сайт), радіо Pulzus, реорганізація газети Угорської демократичної спілки (УМДС) Kárpáti Igaz Szó та запуск її сайту. Щодо телеканалу, то угорські організації давно виношуються цю ідею, але отримати ліцензію на мовлення не могли останні кілька років. Відтак, обмежувалися досі роботою корпунктів, в тому числі центральних угорських телеканалів, зокрема М1. У підсумку, було знайдено рішення через купівлю частки 21 каналу в екс-регіонала, а сьогодні опоблоківця Олександра Ледиди, який давно виставив частку в каналі на продаж.

Зауважимо також, що досі окрім 21 каналу іноземними мовами мовили тільки 2 телеканали – Тиса-1 (ЗОДТРК) та новостворений телеканал Sirius, який має окремий департамент національних меншин з мовленням угорською, німецькою, словацькою та англійською.

Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.