Журналісти висловили протест проти закону про наклеп

У середу, 19 вересня, в Києві відбулося позачергове засідання робочої групи з аналізу стану дотримання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, ініційоване прес-секретарем Президента Дариною Чепак для обговорення та внесення пропозицій щодо скандального законопроекту про наклеп.

Крім Чепак у засіданні взяли участь відомі українські журналісти та двоє народних депутатів - представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко і регіонал Віталій Журавський, автор законопроекту Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини). Як уже повідомлялося, журналісти на засіданні зажадали зняти з розгляду Ради закон про наклеп, проте Жуpавський відповів відмовою.

Нагадаємо, у вівторок, 18 вересня український парламент прийняв у першому читанні законопроект, що передбачає введення кримінального покарання за наклеп, у тому числі у вигляді обмеження волі терміном до трьох років. Журналісти і правозахисники різко відреагували на дане рішення.

На думку репортерів без кордонів, введення кримінальної відповідальності за наклеп стане кроком назад і порушенням зобов'язань України, які країна взяла на себе, ратифікувавши міжнародні конвенції, зокрема, Європейську конвенцію про захист прав людини та Міжнародний пакт про громадянські і політичні права. Репортери без кордонів побоюються, що дане рішення вплине на свободу інформації в Україні, призведе до залякування журналістів і самоцензури в медіа.


Джерело:korrespondent.net

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.