Віктор Щадей про ремонт набережної Незалежності в Ужгороді

Про це на своїй сторінці в соцмережі Фесбук повідомив депутат міської ради м. Ужгород – Віктор Щадей." - Вважаю, що 21 млн.грн., які виділили на набережну, більш доцільно перенаправити на те, щоб спочатку доробити вже розриті вулиці - в першу чергу Петефі. Це можливо юридично.А тоді вже можна братись за нові об’єкти.

 Влітку уряд виділив для міста 21 млн.грн. Як повідомили в мерії, ці кошти будуть спрямовані на проведення капітального ремонту набережної Незалежності. 

 Однак, початок робіт викликав спротив багатьох ужгородців, які переживають за якість робіт і не хочуть, щоб в ході ремонту було знищено окрасу міста – липову алею. Після спроб почати роботи конфлікт загострився. 

 Будьмо відвертими: набережна Незалежності не є найпроблемнішим обєктом міста, куда першочергово потрібно витратити 21 мільйони гривень. Моя позиція проста: спочатку потрібно довести до кінця всі розпочаті обєкти, доробити розриті вулиці, вирішити больові точки соціальної інфраструктури (медицина, садочки) – а потім братися за набережну.

 Некоректним є твердження, що «гроші є цільовими і інших варіантів не було». Уряд виділив гроші на ремонт набережної, бо саме на набережну попросили в мерії. Місто могло попросити на те, щоб закінчити пл. Петефі – і точно так уряд виділив би ці кошти.

 Виправити ситуацію можна – я пропоную від імені міської ради звернутись до уряду з проханням перенаправити цю субвенцію на те, щоб закінчити ремонти розритих вулиць: п.. Петефі, вул. Капушанська, Шумна, Можайського. Юридично це можливо – тим більше, з огляду на резонанс, уряд піде нам назустріч. Натомість, місто вивільнить свої кошти з цих об’єктів і зможе направити їх на інші міські проблеми, в т.ч. передбачити і ремонт набережної на 2019 р.

 Як альтернативний варіант – звернутись до уряду з проханням зарезервувати ці кошти на 2019 р. – це також юридично можливо.

 А за цей період доопрацювати проект з залученням фахівців, публічно його обговорити – щоб зняти будь-які сумніви щодо якості робіт і матеріалів, щоб капітальний ремонт дійсно покращив набережну Незалежності, а не знищив нашу липову алею.

 Ще одна причина протесту ужгородців – це недовіра до підрядника, який проводить роботи. Це товариство «КБК». Те саме, яке все ніяк не може доремонтувати пл. Петефі. Те саме, яке з такими ж скандалами ремонтувало інші вулиці. Не пригадую жодного серйозного міського об’єкту, де б ремонт цією фірмою було завершено вчасно і без скандалів. 

 Це створює ще одну небезпеку: якщо підрядник просто розриє набережну і не буде нічого робити (як це він робить на Петефі), то в грудні кошти заберуть, а місто буде змушене в 2019 р. доробляти набережну вже за свої кошти, знімаючи їх з медицини чи освіти. Такий варіант дуже реальний, адже підрядник від цього лише виграє – бо тоді він зможе збільшити бюджет проекту. 

 Непрямими підтвердженням цього є те, що, хоч на набережній роботи призупинені, однак не видно, щоб якось активізувались роботи на Петефі, а це значить, що, насправді, ніхто і не збирався починати ремонт – а планували просто розрити бруківку і асфальт, щоб «закріпити» об’єкт за собою. 

 Адже, логічно, що якщо б були працівники для ремонту набережної, то вони б не сиділи без діла – їх би перекинули на ремонт Петефі. Однак, не перекинули – значить, реально працівників для ремонту не було.

 Розмовляв за ці дні з багатьма ужгородцями. Ніхто не проти ремонту – але люди переживають за доцільність/ефективність витрати коштів, і за збереження самої липової алеї.  Я також вважаю, що ремонт потрібен. Однак, виникли серйозні питання щодо якості робіт цим підрядником і якості самого проекту.

 Жодним запевненням мерії люди не вірять. На жаль, дії підрядника лише посилюють страх. Минулого тижня мерія обіцяла, що важкої техніки не буде, а всі роботи проведуть вручну. Але вчора на алею заїхав трактор з ковшом, щоб знімати стару бруківку - що створює небезпеку пошкодження коріння лип. 

 Також в мерії обіцяли, що кам’яні бордюри не забиратимуть, однак, вчора на набережну вже завезли бордюри з пресованої крошки, які пошкодились вже під час розгрузки.

 Маємо серйозну кризу довіри ужгородців до мерії. На жаль, не було зроблено кроків, щоб налагодити нормальний діалог. Люди щиро переживають за те, щоб місто не втратило липову алею. Тому що навряд комусь буде цікава нова бруківка на набережній, якщо там не буде наших лип. 

 Смішними є спроби мерії звинуватити людей в якійсь заангажованості. В міськраді мають нарешті зрозуміти: людьми рухає любов до свого міста і щире бажання захистити його від шкоди. І якщо в мерії вважають, що побоювання людей безпідставні – то потрібно це в нормальному режимі пояснити, а не обзивати і принижувати людей.

 Набережну треба ремонтувати. Як треба ремонтувати медичні заклади, садки, історичний центр, спальні райони – як десятки інших об’єктів  в місті. Для цього має бути розуміння  першочерговості об’єктів, їх доцільності – має бути стратегія. Чітка, прозора і зрозуміла для ужгородців.

 Моя пропозиція: з допомогою уряду перенаправити ці кошти на закінчення ремонту вже розритих вулиць міста, а вивільнені гроші закласти в бюджет 2019 на ремонт набережної Незалежності по доопрацьованому фахівцями проекту, який гарантує якість робіт і збереження липової алеї. Спочатку закінчити розпочате – і лише тоді братися за інше. Це буде правильно і в інтересах міста." пише Віктор.

Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.