Закарпатські Греко - Католики продовжують повідомляти про злочини московських попів

Про це повідомляє прес - служба  Мукачівської греко-католицької єпархії.

Вкрадені храми Мукачівської греко-католицької єпархії
. Перечинський деканат.
 с. Тур’я Поляна, храм Архистратига Михаїла, 1832

  У єпископській візитації за 1751 р. згадують про добру дерев’яну церкву святого Архістартига Михаїла з двома дзвонами, прикрашену всма новими образами.
  Нині в селі – типова мурована церква, південний та північний фасади якої зміцнено контрфорсами. Архітектура інтер’єру дуже нагадує ткр’ябистранську церкву. Іконостас і вівтар – старої роботи, а ікони, очевидно, намалювали в одній з угорських іконописних майстерень кінці ХІХ – початку ХХ ст. Перед церквою стоїть одноярусна каркасна дерев’яна дзвіниця. Два більші дзвони вилила ужгородська фірма «Акорд» у 1930 р. (мабуть тоді спорудили дзвінницю), а найменша походить з 1758 р. 

                                  Із книги Михайла Сирохмана
                            "Церкви України Закарпаття" 2000

 З приходом безбожної радянської влади, Греко-католицький храм відібрали і передали у користування московського патріархату, який утворився на території Закарпаття за допомогою КГБ і за підтримки Сталіна. На території Закарпаття ніколи не існувало московської церкви, а якщо були православні, то тільки Сербського Патріархату.

 За переписом населення 1851 р. академіка наук Елека Фийнєша, населення Тур’я Поляна складало: 463 греко-католики, 20 римо-католики, 28 євреї.

 
Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.