Юрій Сиротюк про агресивну політику Угорщини

Угорська політична еліта чітко розуміє свою геополітичну стратегію, зокрема у відносинах з Україною.
Угорщина, як і ми, була окупована совєцьким союзом. Угорщина, як і ми, не наїлася своєю ідентичністю та державністю. Відповідно, тепер вони будують національну державу і використовують ЄС винятково як донора. Вони не вірять і не хочуть злиття європейських націй. Вони беруть звідти гроші і провадять свою національну політику. Вони не погоджуються на тотальну «рівність» і не хочуть приймати мігрантів. Вони протестують і шукають собі союзників.
Певним чином, такого союзника вони бачать в Росії. Наївно думати, звісно, що вони аж такі «агенти путіна». Питання в іншому. У світовій історії сусіди не дружать між собою – вони дружать через країну. От вам і приклад: Угорщина-Україна-Росія. Угорщина та РФ завжди знаходитимуть і вестимуть спільну політику щодо нас.
Угорщина працює над тим, щоб повернути землі, які колись були під її імперією. Вона вважає, що Закарпаття – угорське, відповідно, забирає його собі усіма шляхами. Не виключаю, що у разі загострення війни із РФ, Угорщина піде військовим шляхом.

Україна мусить жорстко обрубувати будь-які спроби угорців займатися агентурною діяльністю на території Закарпаття.

Вислати консула через скандал з паспортами – замало. Вислати треба посла, а заодно й заморозити дипломатичні стосунки, доки Угорщина не припинить агресивну політику.

Україна має жорстко карати тих, хто має подвійне громадянство. Україна має провести українізацію на Закарпатті і асимілювати меншину, як це роблять усі країни Європи.

От як поляки, угорці, словаки поводяться з українцями? Не дозволяють компактно жити разом, не відкривають українських шкіл. Ми маємо діяти симетрично: хочете вивчати угорську мову в Берегівському районі – дозвольте українцям на території Угорщини вивчати українську в державній школі. Дозволять? Звісно, що ні. А в політиці має бути паритет. Ми ж взагалі не говоримо про українців в Угорщині. Вони там споконвіку жили, це межа наших етнічних територій. А українська влада чомусь постійно іде на поступки.
Ми маємо по відновлювати військові частини на кордонах, посилювати контррозвідувальну діяльність та правоохоронну систему, відкривати частини Нацгвардії, яка зможе працювати в місті й опиратиметься заворушенням. Ми маємо одержавлювати угорців. Там насправді є українські патріоти! Зі мною навіть на Донбасі воювали угорці. Ми маємо шукати отаких їхніх агентів і показувати, що угорець, який лояльний до України, матиме перспективу в українській державі. А от тих, які перейшли межу закону, – треба жорстко карати.
Амбіції в Угорщини дуже великі. В критичних для України умовах вони введуть війська не компактно в три райони, де є угорська меншина, а підуть далі, щоб забрати все Закарпаття. Тому ми вже сьогодні маємо діяти за старим латинським принципом: хочеш миру – готуйся до війни.
 Всі роки ми казали, що Закарпаття «інше». Але не можна будувати недодержаву! Ліна Костенко якось писала: «Держава держить, бо вона – держава». Тобто вся українська держава має бути Україною. Не угорські прапори, не міністерство справ Угорщини цим має займатись. Це все має бути українізовано.

Ще один момент: угорці грають в пас з Польщею. Остання відіграє тут набагато важливішу роль, а Угорщина тільки стає їй союзником. Польща зараз відроджує ягеллонську концепцію міжнародної політики: вони хочуть відновити імперію, контролювати простір від Балтійського до Чорного моря, зокрема й Україну.
Тому стосунки з сусідами Україні треба будувати жорсткіше. Ми найбільша в Європі держава і тут питання до нас самих: яку зовнішньополітичну модель ми будуємо? Ми здобули незалежність для того, щоб її віддати, розчинитися в ЄС? Чи ми хочемо вступити в Євросоюз, щоб розвинути свою незалежність та ідентичність?
Ми мусимо зрозуміти: або будемо найсильнішими, або не будемо взагалі. Ми розташовані на межі Європи та Азії. На межі мусульманського та християнського світів. На межі світу європейської свободи та світу азійського безправ’я. Нас постійно це розриватиме. Тому треба ставати сильними, розвивати свою мережу союзників – найперше у прикордонні з РФ.
Юрій Сиротюк
29.09.2018.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.