У МЗС України шоковані політикою Угорщини

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар повідомив DT.UA , що Угорщина почала діяти так, ніби Закарпаття її територія.
“Річ не тільки у видачі паспортів або запровадженні посади “урядового вповноваженого, відповідального за розвиток Закарпатської області”. Якщо Україна не реагуватиме на такі дії Будапешта, то ця безкарність призведе до непередбачуваних наслідків”, – сказав Боднар.
Водночас, заступник глави МЗС наголосив, що зараз основне завдання України – показати, що на Закарпатську область поширюється український суверенітет, і держава його буде захищати.
Нагадаємо: 4 жовтня МЗС України оголосило персоною нон-грата консула Угорщини в місті Берегово. А відтак, протягом 72 годин консул має покинути Україну.Скандальна посада
Уряд Угорщини вирішив створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну.
Щодо такого рішення Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест.
“31 липня в МЗС України був викликаний тимчасовий повірений у справах Угорщини в Україні Ласло Пап. Угорському дипломату було висловлено рішучий протест у зв’язку з низкою недружніх кроків офіційного Будапешта стосовно України, які негативно впливають на двосторонні відносини”, – інформують у МЗС України.
Україна зажадала пояснень від Угорщини через таке рішення. Згодом міністр закордонних справ Павло Клімкін домовився з угорським колегою Петером Сіярто про зміну назви посади, але її не змінили.
Варто зазначити, що новим послом Угорщини в Україні може стати Іштван Ійдярто, який раніше працював у Росії та висловлював жаль щодо санкцій проти цієї країни. Першу подібну заяву дипломат зробив у 2015 році в Будапешті під час громадянського форуму Росія-ЄС. Тоді Ійдярто сказав, що сподівається відновити політичну довіру між РФ і ЄС.
Наступного року він оголосив, що не вірить у енергетичну незалежність Угорщини від Росії. А вже у 2017 році заявив, що Угорщина змушена дотримуватися санкційної політики, хоча насправді хоче її змінити. Ійдярто назвав свою країну “адвокатом проти санкцій”.
У біографії Ійдярто на сайті МЗС йдеться, що він народився в українському Берегові у 1963 році. Хоча серед мов, якими володіє дипломат, немає української. Найкраще він знає англійську, потім – російську. Із 2010 до 2014 року був послом у Росії.
Показово, що нинішній керівник угорської дипломатичної місії в Україні Ерно Кешкень також працював послом у Росії із 1998 до 2002 року.
Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.