Московські Іуди викрали церкву в закарпатському селі Домашин (ФОТО)

Про це повідомляє прес - служба  Мукачівської греко-католицької єпархії.

Вкрадені храми Мукачівської греко-католицької єпархії. Великоберезнянський деканат.
 с. Домашин, храм Архистратига Михаїла, 1907

  У 1751 р. згадують новозбудовану дерев’яну церкву святого Михаїла з одним дзвоном, прикрашену старими образами, крім апостолів.

  Теперішня дерев’яна церква належить до пізніх малих церковних споруд, що імітують муровані храми. Завдяки невеликим розмірам церква виглядає дуже привітно (при збільшенні розмірів ця імтимність була б неминуче втрачена). Під ґонтовим покриттям церква тішила б око, як і загальновідомі шедеври, але зараз покрівля бляшана. Стіни обшиті вертикально дошками і декоративні ромбами з дощичок. Башта каркасної конструкції з вікнами-голосницями вкрита чотирисхилим наметом з невеликим бароковим завершенням. Вівтарна частина – п’ятистінна з круглим віконцем на кожній стіні. Всередині бабинець і нава складають одим об’єм. Іконостас з початку ХХ ст. Повер старих ікон прикріплено нові на полотні. На образі святого Миколая є дата – 1833.

  Попередня дерев’яна церква була ще меншою і стояла на цьому ж місці. Можливо, з неї взято найменший з трьоз дзвонів, що його відлив 1830 р. у Малих Ґеївцях майстер Немеш Ласло Шандор.

 З приходом безбожної радянської влади, Греко-католицький храм відібрали і передали у користування московського патріархату, який утворився на території Закарпаття за допомогою КГБ і за підтримки Сталіна. На території Закарпаття ніколи не існувало московської церкви, а якщо були православні, то тільки Сербського Патріархату.

 За переписом населення 1851 р. академіка наук Елека Фийнєша, населення Домашин складало: 192 греко-католики, 16 євреї.

 

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.