В селі Дубриничі московські попи та КГБшники викрали церкву (ФОТО)

Про це повідомляє прес - служба  Мукачівської греко-католицької єпархії.

Вкрадені храми Мукачівської греко-католицької єпархії 

 .Перечинський деканат.
 с. Дубриничі, храм Успіння Пресвятої Богородиці, 1794

  Згідно з єпископською візитацією, у 1751 р. в Дубриничах була дерев’яна церква святих Косми і Дем’яна з двома дзвонами, в не дуже доброму стані, слабо покрити шинґлами, не відомо ким освячена. Тоді в селі було 87 вірників та ще 44 у Пастілках.
  Теперішня базилічна церква має характерні риси мурованих церков кінця XVIII ст. У кінці ХІХ ст. Гаврило Мігалі розмалював інтер’Єпископська резиденція церкви. Розповідають, що іконостас зробили італійські майстри. Завершення вежі переробляли в 1960 р. На початку 1980-х років перемалювали ікони та настінні розписи
  Біля церкви стоїть каркасна металева дзвінниця з трьома дзвонами, вилитими Ф. Еґрі в 1927 р. Металева таблиця на дзвінниці містить імена всіх дуринчан, які працювали в Америці і зібрали гроші на дзвони.
 Із книги Михайла Сирохмана "Церкви України Закарпаття" 2000

       З приходом безбожної радянської влади, Греко-католицький храм відібрали і передали у користування московського патріархату, який утворився на території Закарпаття за допомогою КГБ і за підтримки Сталіна. На території Закарпаття ніколи не існувало московської церкви, а якщо були православні, то тільки Сербського Патріархату.

       За переписом населення 1851 р. академіка наук Елека Фийнєша, населення Дубриничів складало: 723 греко-католики, 18 римо-католиків, 13 євреї.

 
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.