Греко - Католики Закарпаття повідомили про злочин у селі Забродь

Про це повідомляє прес - служба  Мукачівської греко-католицької єпархії.

Вкрадені храми Мукачівської греко-католицької єпархії . Великоберезнянський деканат.
 с. Забродь, храм Архистратига Михаїла, 1854 або 1864

  Перше поселення заснували втікачі від татар ще у ХІІІ ст. Після руйцнівної повені у 1765 р. Село відновилося за рікою (за бродом) і так утворилася його назва. В 1751 р. Згадується дерев'яна церква святого Михаїла, що розпадалася, але мала всі образи і два дзвони. Як згадують в селі, перша церква стояла в урочищі «Залаззя», друга стояла метрів за сто нижче теперішньої.
  Зараз в селі – типова мурована базилічна церква. В шематизмі 1915 р. Церква датується 1864 р. У 1943 р. Відомий ужгородський інженер Емиліян Еґреші зробив на прохання намісника о. І. Малеша експертизу стану церкви і склав кошторис та план її оновлення.
  Біля церкви – одноярусна дерев'яна каркасна дзвіниця з двома дзвонами, відлитими фірмою «Акорд» у 1927 р. Старі дзвони реквізували в першу світову війну.
 Із книги Михайла Сирохмана "Церкви України Закарпаття" 2000  

     З приходом безбожної радянської влади, Греко-католицький храм відібрали і передали у користування московського патріархату, який утворився на території Закарпаття за допомогою КГБ і за підтримки Сталіна. На території Закарпаття ніколи не існувало московської церкви, а якщо були православні, то тільки Сербського Патріархату.

     За переписом населення 1851 р. академіка наук Елека Фийнєша, населення Заброді складало: 409 греко-католики, 15 римо-католики, 15 євреї.

 
Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.