Вкрадені храми Мукачівської греко-католицької єпархії (Великоберезнянщина)

Про це повідомляє прес - служба  Мукачівської греко-католицької єпархії.

Великоберезнянський деканат.


 с. Завосина, храм Воздвиження Чесного Хреста, 1880

 В 1751 р. згадано дерев’яну церкву святого Миколая і доброму стані, з двома дзвонами та трьома образами і апостолами, намальованими на полотні.

  Зараз у селі стоїть типова мурована церква, а до неї церкви стояли на трьох місцях. Особливістю церкви є грубі муровані виступи, що нагадують внутрішні контрфорси. Мурованого слепіння немає, з дощок настелено плоске перекриття. Головною окрасою інтер’єру є чудовий іконостас.

  Біля церкви стоїть хрест з прізвищами всіх емігрантів до США, що жертвували на церкву. Поруч – проста дзвіниця з двома дзвонами, відлитими в Ужгороді у 1927 р., та ще одним стародавнім дзвоном. 

                 Із книги Михайла Сирохмана "Церкви України
                                                                Закарпаття" 2000
         З приходом безбожної радянської влади, Греко-католицький храм відібрали і передали у користування московського патріархату, який утворився на території Закарпаття за допомогою КГБ і за підтримки Сталіна. На території Закарпаття ніколи не існувало московської церкви, а якщо були православні, то тільки Сербського Патріархату.

        За переписом населення 1851 р. академіка наук Елека Фийнєша, населення Завосина складало: 352 греко-католики, 15 римо-католики, 13 євреї.

   
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.