Провідні інтернет-ЗМІ України протестують проти ухвалення закону про наклеп

У соціальній мережі Facebook запущена група противників прийняття Закону про наклеп - Скажи ні закону про наклеп. Це стосується кожного. Вступити в групу і залишити свої думки про закон, а також про те, як можна протистояти його прийняттю, може кожен.

 

Наразі у групі, створеній ввечері 20 жовтня, налічується понад 1000 учасників, серед них - відомі журналісти, головні редактори провідних українських видань.

 

 

18 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини, зокрема, за наклеп. Законопроект вводить покарання у вигляді 2-5 років в'язниці за наклеп. У першому читанні закон набрав 244 голоси, за нього проголосували регіонали і комуністи, позафракційні депутати і фракція Народної партії.

 

Українські журналісти впевнені, що цей закон буде використовуватися вибірково проти тих, хто публікує критичні матеріали на адресу влади. За їх словами, таке положення знищить свободу слова в Україні, оскільки змусить багатьох журналістів відмовитися від будь-якої критики влади, яка може бути згодом названа наклепом.

 

"Цей закон стосується не тільки журналістів, але й усіх громадян. Оскільки до наклепів можуть віднести будь-яке публічне висловлювання або коментар в ЗМІ, якщо суд вирішить, що воно може завдати шкоди честі та гідності людини. Враховуючи стан судової системи України, цей закон є великою загрозою для всього громадянського суспільства. Скажи ні закону про наклеп!", - йдеться в інформації про групу, учасники якої ставлять своєю метою відкликання законопроекту, який загрожує свободі слова в Україні.

 

Учасники групи закликають усіх небайдужих приєднуватися до групи - для тиску на владу, обміну думками та координації дій.

 

"Хтось хоче 5 років сидіти у в'язниці за висловлювання, статтю або коментар у Facebook? Я - ні. Думаю, ніхто не хоче. Якщо існує хоча б невелика ймовірність того, що за свою статтю, розслідування або колонку-точку зору ви можете отримати 2, 3 або 5 років в'язниці, більшість журналістів не стануть за це навіть братися. Вже зараз важко когось змусити. А після прийняття закону і зовсім не залишиться нікого. І це станеться, навіть якщо закон не буде використовуватися. А якщо у когось з'явиться спокуса його ще й використовувати, то, зважаючи на стан наших судів, бізнесмени за хабар, а чиновники десь в областях просто за дзвінком будуть саджати або як мінімум затикати рота всім неугодним журналістам. І це відбуватиметься не лише з журналістами. Такі ж норми можна застосовувати до коментаторів у ФБ. В Росії  за коментарі в соціальних мережах вже садили. Іншими словами, вибір зведеться до того - сидіти або мовчати", - написав на сторінці групи головний редактор журналу Корреспондент Віталій Сич.

 

"Судячи з того, як було проголосовано це питання в першому читанні і виходячи з того, що про нього говорять люди з Адміністрації Президента, у Партії регіонів є чіткий намір прийняти цей закон в цілому. Голосування не було випадковим. Була чітка домовленість з комуністами, позафракційними і литвинівцями. Це системний підхід. Простими заявами і зборами в Facebook ми це не зупинимо. Потрібні злагоджені дії в офлайні", - пише на сторінці Скажи ні закону про наклеп. Це стосується кожного відомий український журналіст Мустафа Найєм.

 

 

Інтернет-видання Українська правда і Корреспондент.net і багато журналістів вже змінили головне фото на своїх сторінках у Facebook на заклик не мовчати і приєднуватися до руху проти ухвалення закону.


Джерело:ua.korrespondent.net

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.