Теракт в Ужгороді! Всі сліди ведуть до Будапешта!

 Як уже інформувалося раніше , Мазовецький відділ Національної прокуратури Польщі передав до суду матеріали справи, зібрані разом з ABW - Агенцією внутрішньої безпеки Республіки Польща, щодо трьох громадян цієї країни, які на початку лютого 2018 року організували і вчинили підпал будинку Товариства угорської культури Закарпаття.
Повідомляє Закарпаття онлайн.
Однак і з поля зору журналістів випав суттєвий момент з оприлюдненої польським виданням інформації, базованої на матеріалах досудового слідства, проведеного в цій справі польськими правоохоронцями. А він вказує на причетність до підпалу угорського офісу в обласному центрі Закарпаття угорської сторони.
За матеріалами справи, головним підозрюваним в організації підпалу є 28-річний Міхал Прокопович, який має вищу освіту і є спеціалістом у сфері безпеки. Він пов'язаний з неофашистською організацією Falanga (Фаланга) і проросійською партією Zmiana (Зміна), лідер якої Матеуш Піскорський вже третій рік поспіль перебуває у слідчому ізоляторі і якого підозрюють у співпраці з російською і китайською розвідками.
Як оцінюють слідчі, Міхал Прокопович завербував до виконання цього завдання двох інших поляків – 22-річного електрика з Кракова Адріана Марглевського (Adrian Marglewski) і 26-річного перекладача, мешканця м. Бидгощ Томаша Рафала Шимковяка (Tomasz Rafal Szimkowiak).
Профілі обох осіб у соціальній мережі Фейсбук вказують на їхній стосунок до ЗМІ "Фаланги" – сайтів Xportal.pl та Xradio.pl. Шимковяк є редактором Xportal.pl. Натомість Марглевський належить до стрілецької самостійної частини 2039 (SJS 2039), у якій є чимало "фалангістів", зазначає PolUkr.NET.
Затриманий першим Адріан Марглевський поінформував слідчих, що під час однієї із зустрічей Міхал Прокопович попросив його намалювати на фасаді ТУЗК в Ужгороді свастику і знак “88”, що символізує напис Heil Hitler, переконуючи, що таким чином хоче скомпрометувати “українських бандерівців”. Перед цим Міхал Прокопович 13 січня сам перетнув польсько-український кордон, перевіривши, чи він не матиме жодних проблем на кордоні. Упевнившись, що все відбулося нормально, він почав планувати детальну операцію, завербувавши до операції також  Томаша Шимковяка, який мав зняти відео з підпалу.
Перед відправкою двох зловмисників до Ужгорода Міхал Прокопович знову зустрівся з Адріаном Марглевським і «сказав, що взяв посилку. У ній була книжка, в якій між сторінками було приховано 500 євро. – То є каса від угорців, - пояснив П. Іншого разу він, однак, повинен був сказати, що "клієнт є з Європейського Союзу". Організатор попередив усіх, що "розмови на цю тему не існує", - цитує матеріали слідства tvp.info.
Обидва злочинці 3 лютого вирушили в Україну через польсько-словацький кордон, залишивши свої телефони вдома і забираючи до Ужгорода ті, які їм було видано організатором. Вночі 4 лютого вони намалювали на офісі ТУЗК знак “88” і кинули у розбите вікно пляшку із запалювальною сумішшю, яка однак не спалахнула. Відправивши відео з операції, вони отримали від Міхала Прокоповича відповідь, що «угорці не задоволені, і було б добре краще закоптити стіну». Через три години зловмисники знову з’явилися на місці злочину, запихаючи намочену бензином куртку одного з них у розбите вікно. Після цього злочинці отримали на телефон відповідь «Ok», що означало виконання завдання. Того ж дня вони виїхали з України до Польщі.
Обставини, на які вказують польські слідчі, абсолютно респондуються з інформацією з цього приводу, яку свого часу оприлюднив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.
Що суттєво, як раніше з'ясувалося, два будинки під новий офіс угорського товариства в Ужгороді були придбані в 2017-му, тобто ще до підпалу та пізнішого вибуху . Що доповнює інформацію про «угорський слід» в цій провокації.
Як наголошує tvp.info, зловмисники «почистили» свої телефони. Однак у поле зору українських правоохоронців вони потрапили завдяки камерам спостереження, розміщеним на будинку ТУЗК, на автозаправці, де вони купували каністру з бензином, а також через оренду кімнати в одному з хостелі на вулиці Л.Толстого в Ужгороді на своє прізвище.
Після повернення до Кракова вони отримали від Міхала П. свої особисті телефони і гроші за виконану роботу – по 1 тис. злотих. Через кілька тижнів, 22 лютого, зловмисників затримала польська ABW .
«Це була провокація, яка мала призвести до погіршення українсько-угорських відносин. Це на руку Росії, яка зацікавлена в дестабілізації свого західного сусіда, де вже триває гібридна війна на Донбасі», - цитує tvp.info офіцера ABW, який займався цією справою.
За його словами, втягнення до цього злочину польських хуліганів було корисним для Росії, оскільки у разі їх потрапляння у поле зору правоохоронців була можливість також погіршити відносини між поляками та українцями, які й так не є найкращими.
Як повідомлялося раніше, підпал офісу ТУЗК було здійснено на початку лютого минулого року.
Водночас у ніч проти вівторка, 27 лютого 2018  рку, в Ужгороді знову підпалили той самий офіс товариства угорців. Вигоріло близько 25 кв. м будівлі, а пожежі передував вибух біля будівлі. Імовірно, це був коктейль Молотова, який кинули у вікно. Сліди цього терористичного акту також ведуть в Росію.
Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.