Греко - Католики Закарпаття повідомляють про викрадену церкву 1752 року

Про це повідомляє прес - служба  Мукачівської греко-католицької єпархії.

Перечинський деканат.
 с. Новоселиця, храм Вознесіння Господнього, 1752

  У селі стоїть одна з найдавніших мурованих церков Березнянщини, що датується за шематизмом Мукачівської греко-католицької єпархії 1915 року. У 1751 р. в єпископському протоколі записано : «Церков: камінна, в добром состояню. Образами віма снабжена. Посвященна вознесінн. Г. Наш. І. Христа. Книги всі має… Звони 2, теперь благословенні. Кладбище загорожено.» Парохом був Іоанн Новосільський, висвячений єпископом Устрицьким у Польщі.
  У кінці ХІХ ст. інтер’Єпископська резиденція церкви розмальвав Ф. Видра (єпархіальний іконописець). Нині в церкві все оновили і перемалювали. Іконостас зробив І Павлишинець. Над входом – дата останнього ремонту в 1978 р. Перед головним фасадом – одноярусна каркаснадерев’яно-металева дзвіниця з чотирьма дзвонами. Два дзвони досить неякісно відлиті в 1991 р. Великий дзвін «Николай» виготовила чеська фірма «Ріхард Герольд» у м. Хомутовці в 1922 р. на пожертву новоселицьких вірників.
   Найменший дзвін походить зі старого комплекту і має напис латинню: IN HONOREM S DONATI FUNDI CURAVIT COMUNITAS ROM CATH FELSO REMETENSIS ANNO 1851 FUNDIT ANDREAS SCHAUDT PESTINI. Бетонний хрест біля дзвіниці поставив у 1911 р. Іван Дренко з дружиною Юлією Кохан, а титий хрест біля церкви фундувала велика група вірників за священика Петра Куштана та кураторів Івана Тимка і Йосипа Калинчака в 1893 р. Розповідають, що попередня дерев’яна церква стояла в іншому місці.
  У селі в 1791 р. нородився священик Іван Чургович, відомий своїми проповідями та трактатами про виховання.
 Із книги Михайла Сирохмана "Церкви України Закарпаття" 2000

 У 1944 році з приходом радянських військ і встановленням комуністичного режиму на території Закарпаття, греко-католицька Церква зазнала значних страждань, а згодом повної заборони у 1949 році. В селі Новоселиця греко-католицьку церкву Вознесіння Господнього насильно передано російській православній церкві.

 За переписом населення 1851 р. академіка наук Елека Фийнєша, населення Новоселиці складало: 335 греко-католики, 10 євреї.

 
Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.