Угорські імпералісти пішли в наступ проти української мови

МЗС Угорщини Петер Сійярто в інтерв’ю "Радіо Свобода".

"Якщо мова про освіту – то угорці, які живуть в Україні, мали стовідсоткову можливість навчатися рідною мовою до моменту, поки "освітній закон" не ухвалили. Тому ми щонайменше очікуємо поправки (до закону – ред.), яка відновить права угорців, які вони вже мали. Щодо "мовного закону" – то він практично "вбиває" шанси використовувати угорську у держуправлінні, культурі, медіа. Таким чином поправка, яка дасть можливість угорцям використовувати свою рідну мову у цих галузях, нас повністю задовольнить", - сказав Сійярто.

Міністр зазначив, що Угорщина пов'язує нові сподівання із президентом Володимиром Зеленським.

Нагадаємо:"Хочу вам відверто сказати, ми бачимо нового президента України як нову надію. Маю бути із вами чесним, ми відчували, що колишній президент України Петро Порошенко проводить антиугорську політику. Я не знаю, чи було це спеціально, чи з якихось інших причин сталося... Але без сумнівів – підсумком всіх його рішень стала чітка політика проти Угорщини", - сказав він.

 5 липня МЗС України викликало посла Угорщини Іштвана Ійдярто через висловлювання Сійярто в Торонто і заявило, що вони не відповідають досягнутим раніше домовленостям між країнами щодо мови освіти.
Угорщина блокує зустрічі в рамках співпраці України з ЄС і НАТО через ухвалений Києвом закон про освіту, який набрав чинності 28 вересня 2017 року.
Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.