Закарпатські греко - католики звинуватили московських попів у крадіжці храма

Про це повідомляє прес - служба  Мукачівської греко-католицької єпархії.

Вкрадені храми Мукачівської греко-католицької єпархії 

 41. Великоберезнянський район.
 с. Розтоцька Пастіль, храм святого Василя Великого, 1842, 1884

  У XVIII ст. село належало чину Єзуїтів в Ужгороді. В 1751 р. тут була дерев’яна церква святого Василя Великого, в доброму стані, з двома дзвонами , всім забезпечена, книги були і друковані, й писані. Вірників було 80. Загалом у селі пам’ятають місця двох дерев’яних церков. Спорудження теперішньої мурованої церкви розпочали в 1842 р. за священика Георгія Буковського, але звели тільки стіни,  бо помер майстер, що вів будівництво.
  З розповіді куратора Михайла Мордованця відомо, що 40 років церква стояла недобудованою. Новий майстер (називають Поповича з Ужгорода) добудовує церкву, але дещо спрощено, зокрема замість аркового склепіння, перекриває церкву плоскою стелею.
  За шематизмом 1915 р., церкву спорудили в 1884 р. за священика Августина Яцковича. Тоді ж встановили іконостас, який, кажуть, привезли з іншого села. У 1922 р. шинґлове покриття дахів замінили бляшаними. У 1992 р. (коли храм нам не належав) замінено намісні ікони. Тоді ж перемалювали чудової роботи ікони, а старий кам'яний престол замінили дерев'яним, освячення якого відбулося 20 жовтня 1992 р.
  Під час Першої світової війни з вежі церкви забрали два дзвони. Лишився великий дзвін, виготовлений Ф. Еґрі в 1911 р. за священика Івана Гранчака, а малий, вилитий Ріхардом Геролдом у Хомутові в 1923 р., подарував громаді о. І. Грачак.  
  З книги Михайла Сирохмана "Церкви України Закарпаття" 2000

  У 1944 році з приходом радянських військ і встановленням комуністичного режиму на території Закарпаття, греко-католицька Церква зазнала значних страждань, а згодом повної заборони у 1949 році. В селі Розтоцька Пастіль греко-католицьку церкву Василя Великого насильно передано російській православній церкві.
 За переписом населення 1851 р. академіка наук Елека Фийнєша, населення Розтоцької Пастілі складало: 413 греко-католиків, 10 євреїв.

 
Анонс Закарпаття
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.