Кандидат Брензович для перемоги на округу долучив спецслужби Угорщини

Практично кожна зустріч з виборцями кандидата у народні депутати по одномандатному окрузі №73 Василя Брензовича характеризується не тільки високою явкою, але й присутністю вельми поважних гостей – угорських дипломатів та урядовців, які, будучи захищеними міжнародним правом, опосередковано порушують його, втручаючись у внутрішні справи України. Як та чому – спробуємо розібратись. 

21 липня в Україні відбудуться позачергові парламентські вибори, які приведуть в оновлену Верховну Раду нових представників громадськості, етнічних та національних меншин. Представляти інтереси угорців України в парламенті неофіційний Будапешт доручив Василю Брензовичу та його команді, які є членами Товариства угорської культури Закарпаття (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség – угор.), яке напряму фінансується урядом Угорщини, а очолює його сам пан Брензович. Крім вже згаданого кандидата у народні депутати Василя Брензовича, який балотується по одномандатному окрузі №73, за місце у парламенті від угорців Закарпаття поборються: перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто (округ №68 із центром в Ужгороді) та депутат Закарпатської облради Мікловш Товт (округ №69 із центром у Мукачеві). Якщо останніх двох можна назвати більше «технічними кандидатами», то лише Василь Брензович має високі шанси потрапити у новообраний парламент.

У Будапешті добре знають про реальний стан справ серед угорців Закарпаття. Саме звідти йде матеріальна та професійна консультативна підтримка кандидатів від угорців на майбутні вибори, які й затверджуються після погодження у Будапешті.

Мало того, лідер ТУКЗ-KMKSZ Василь Брензович особисто їде перед виборами на зустріч з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, аби прозвітувати про хід передвиборчої кампанії та останні дані соціології.

Здавалося б, для чого потрібно підключати угорських урядовців та дипломатів під вибори в України, ризикуючи міжнародним статусом та іміджем, якщо прем’єр Віктор Орбан повністю довіряє команді пана Брензовича на Закарпатті та впевнений у його перемозі?
За інформацією компетентних джерел у верхівці Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ-KMKSZ), до Віктора Орбана та інших угорських урядовців надійшли факти про часткову втрату впливу Василя Брензовича в етнічному угорському середовищі та політикумі Закарпаття, а також тривожні дані, що їх кандидат втрачає лідерство у виборчій гонці свого округу. Офіційний Будапешт ризикує втратити єдиного представника у Верховній Раді України, а з тим і частку впливу у Києві та по регіону. Проти очільника ТУКЗ-KMKSZ зіграло й те, що угорцям так і не вдалося створити Притисянський виборчий округ на Закарпатті, всі суди проти Центральної виборчої комісії України були програні. А відповідальність за це частково лягла на пана Брензовича.
Про втрату впливу та підтримки етнічних угорців Василя Брензовича заговорили також й у експертному середовищі Закарпаття. Зокрема відомий на Закарпатті юрист та активіст Роман Келемен, у дописі в мережі Facebook, задав запитання : «Для чого за тиждень до виборів на Закарпаття їдуть угорські високопосадовці? У четвер, 11 липня, в м.Берегово прибув уповноважений Угорського уряду (вочевидь йдеться про заступника Міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини – ред ІА «ЗІФ») Левенте Мадяр. Він провів закрите зібрання кандидатів-угорців до Верховної Ради України. У ньому взяли участь: чинний депутат Верховної Ради Василь Брензович, кандидати у народні депутати Мікловш Товт та Йосип Борто, а також міський голова Берегова Золтан Баб'як, учасник АТО Васль Зубанич (ймовірно йдеться про голову «Демократичної спілки угорців України» (або УМДС) Ласло Зубанича – ред ІА «ЗІФ»), депутат Закарпатської обласної ради Ілдіка Орос. На зустрічі йшлося про мобілізацію всього угорськомовного населення на підтримку своїх кандидатів».
Також Роман Келемен твердить, що нібито «Також йшлося про можливе зняття з перегонів Василя Брензовича на користь Миколи Ковача . Так як рейтинг Брензовича сильно впав і він не пройде до ВР» - проте чи так воно насправді важко достеменно стверджувати.
Вочевидь, проаналізувавши реальний стан справ, у Будапешті прийняли ризиковане, але ефективне рішення – підключити до виборчої гонки в України угорських дипломатів та урядовців, які мають ходити на зустрічі з електоратом, розповідати про фінансову підтримку Угорщини для Закарпаття, відбудовані школи, садки та лікарні та дороги, а також, між рядків нагадати, що 21 липня будуть вибори і треба прийти і проголосувати за «свого» кандидата, тобто того, хто тут із нами разом, у цьому залі.
За останній місяць таких прикладів можна привести чимало. Останній з них – це зустріч заступника Міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Мадяра з угорцями у Берегові. Виступаючи зі сцени разом з кандидатом у народні депутати Василем Брензовичем угорський урядовець відмітив, що на сьогоднішній день реалізовано 24 тисячі заявок, а це понад 13 млрд. форинтів на грантові кошти фонду «Еде Егана», а також попросив підприємців активніше подаватись на гранти. Опісля, Левенте Мадяр нагадав присутнім про вибори, про те, як важливо прийти проголосувати за свого представника у парламенті, а також те, як ефективно на цій посаді працював Василь Брензович, нинішній кандидат. Все це виглядало як прихована агітація, проведена дуже обережно і професійно. Детальніше – у відеосюжеті, опублікованому на офіційній Facebook-сторінці Василя Брензовича

Це далеко не єдиний випадок. До прикладу, на наступному фото голова ТУКЗ-KMKSZ Василь Брензович та очільник УМДС Ласло Зубанич підписують у Берегові договір про співпрацю на парламентські вибори. Це дві українські організації, які представляють інтереси етнічних угорців. Все б нічого, якби це не проходило під «пильним наглядом» трьох небайдужих осіб: генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайло, держсекретар з питань національної політики уряду Угорщини Янош Арпад Потапі та генконсул Угорщини в Берегові Матіаш Сіладі.

Наступне фото – зустріч кандидата у народні депутати Василя Брензовича із виборцями села Сасово на Виноградівщині, під час відкриття оновленого за угорські кошти дитячого садка. На зустрічі 7 липня присутній також генконсул Угорщини в Берегові Матіаш Сіладі. Коментуючи це фото у своєму Facebook, пан Брензович зізнається, що говорили про вибори і його підтримку на них.

Угорські дипломати та урядовці можуть дуже легко пояснити свою поведінку та події, де вони беруть участь тим, що в їх обов’язки входить захист інтересів угорців в Україні, що передбачає проведення постійних зустрічей, участь в урочистостях та сприяння розвитку культури, освіти та інше. Мовляв, де тут порушення міжнародних норм і принципів?

Проте відкрито чи приховано агітуючи за того або іншого кандидата у нардепи, угорські дипломати грубо порушують статтю 41 Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 1961 року. Всі країни-підписанти, в тому числі й Угорщина, зобов’язана дотримуватись норм і правил, вказаних у конвенції.

Згідно конвенції, втручання у внутрішні справи країни перебування, зловживання дипломатичними привілеями та імунітетами, заяви, які розцінюються як нетактовні або образливі щодо країни перебування можуть кваліфікуватись як «діяльність, несумісна із статусом дипломатичного агента», наслідком чого і є вимога до акредитуючої держави відкликати даного дипломата і припинити його функції в представництві.

Парламентські вибори – внутрішні справи України, а втручання іноземних дипломатів у них – порушення Віденської конвенції про дипломатичні зносини. Можливою санкцією є оголошення дипломата «неприйнятною особою» чи персоною non-grata, з подальшою висилкою з країни.

У світовій практиці таких прецедентів сотні. До прикладу, у липні 2018 року за втручання у внутрішні справи країни та загрозу національній безпеці з Греції було вислано двох російських дипломатів, а також оголошено їх персонами non-grata.

У серпні минулого року Міністерство закордонних справ України вручило угорському дипломату ноту через втручання уряду Віктора Орбана у внутрішні справи іншої суверенної держави, тобто України. Причина - офіційний Будапешт допустив низку недружніх кроків стосовно України, які негативно впливають на двосторонні відносини країн та свідчать про неприпустимість втручання однієї країни у внутрішні справи іншої.

На сьогоднішній день МЗС України та спеціальні служби, допоки ніяк не відреагували на поведінку угорських дипломатів на Закарпатті, які де-факто агітують за потрібного їм проугорського кандидата. Цікавою буде і їх реакція на часті візити чиновників уряду Віктора Орбана, які періодично «нагадують» місцевим мешканцям, хто ж «насправді» допомагає Закарпаттю. 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.