"Кримський" скандал в Словаччині

Днями у словацькому Пряшеві завершилась фотовиставка, де старогрецьке античне місто Херсонес Таврійський, розташований в Криму, віднесли до унікальних об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Росії.

З листопада минулого року до 10 січня у Пряшівському Університеті проходила виставка «Об’єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Росії», де  широкому загалу були представлені фотознімки унікальних російських об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, до яких віднесли і український Херсонес Таврійський, розташований в анексованому Росією Криму.

«Давнє місто Херсонес Таврійський і його хора» (старогрецьке місто – держава в південно-західній частині Криму, в межах міста Севастополя).

Карта об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Росії, де анексований Крим зображено як частину Російської Федерації

 Виставка була організована Посольством Російської Федерації в Словаччині, Російським центром Пряшівського університету, «Словацько-російським клубом АРБАТ Пряшів» та Університетською бібліотекою Пряшівського університету в Пряшеві.
Цікавим фактом є те, що головним спонсором заходу виступав Фонд «Русский мир», який раніше здійснював фінансування та підтримку сепаратистської діяльності «русинського уряду» Петра Гецка.

Незважаючи на засудження анексії і невизнання світовою спільнотою Криму, як частини Росії, дана подія активно висвітлювалась в словацьких ЗМІ, в тому числі і на на сайтах Пряшівського університету та дипломатичних установ Російської Федерації в Словаччині: (https://russkiymir.ru/events/264653/; https://russkiymir.ru/news/265257/ та https://www.unipo.sk/filozoficka-fakulta/hlavne-sekcie/pracoviska/cu/ruske-centrum/fotogaleria/vernisaz-vystavy-objekty-svetoveho-dedictva-unesco-v-rusku/).

Ймовірно, саме у такий спосіб Росія намагається легалізувати анексію Криму, прикриваючись проведенням культурно-мистецьких заходів за сприяння дипломатичних установ, де національні пам’ятки українського півострова показують як «історичну спадщину» країни-агресора.    



Закарпаття онлайн
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.