Закарпатський прихильник Віктора Орбана Брензович потрапив у черговий скандал

Голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович перебував з родиною на відпочинку в Індонезії, коли від його імені було засвідчено звернення до українського Президента не підписувати новий закон «Про повну загальну середню освіту».
 За інформацією джерел видання у керівництві «Товариства угорської культури Закарпаття», їх лідер вилетів на один з елітних курортів острова Балі, що в Індонезії, саме напередодні прийняття Верховною Радою вказаного закону, який, на думку угорців, порушує їх права на навчання рідною мовою. 
Прийняття нового закону, який ніяким чином не обмежує права національних меншин держави, а навпаки, чітко регулює співвідношення у викладанні шкільних предметів українською та угорською мовами відповідно, мало стати пом’якшуючим фактором у вирішенні конфлікту з Угорщиною, але лідери угорців знову називають його «дискримінаційним».
Як і очікувалось, лідери ТУКЗ-КМКС, під головуванням Василя Брензовича, зібрались на термінову нараду в Ужгороді одразу після прийняття закону, і вирішили опублікувати звернення особисто до Президента України з вимогою не підписувати закон, який «загрожує збереженню мови та самобутності національних меншин, зокрема й закарпатських угорців». 
Все б нічого, якби у той момент один з підписантів та лідер угорців Василь Брензович не перебував на острові Балі, за майже 14 000 кілометрів від головного офісу ТУКЗ-КМКС в Ужгороді, що фізично унеможливлює підписання ним особисто будь-яких документів, тим паче публічних звернень до найвищих владних кабінетів України.
Два інших підписанти – голова «Демократичної спілки угорців України» Василь Зубанич та ректор «Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ» Ілдика Орос перебували у Берегові, хоча, за опублікованою і поширеною проугорськими сайтами інформацією, всі троє були на терміновому зібранні в Ужгороді.
Виникає багато логічних запитань, зокрема, чи знав про прийняття вказаного закону пан Брензович перед поїздкою? Якщо знав, то чому не зробив завчасне звернення до ВР з вимогою не приймати його? Чи залишав комусь право підпису на публічних заявах і документах тощо?
Виходить, що голова ТУКЗ, який має опікуватися угорцями краю, збереженням їх національної ідентичності, покращенням рівня освіти, культури та матеріального становища, робить це виключно на «паперах» та в голосних заявах, практично не підтверджуючи свої слова діями.
До речі, за інформацією від туроператорів, «райський» відпочинок на Балі обійдеться цьому борцеві проти зміцнення статусу державної української як мінімум у 6 тисяч доларів, так як курорти острова вважаються одними з найелітніших у світі. Враховуючи перельоти, шопінг, екскурсії, то це ще додатково «влетить в копійочку».  Хоча, сам Василь Брензович минулоріч вже потрапляв у фінансовий скандал через кошти благодійних фондів Угорщини та їх ймовірно нецільове використання, коли журналісти «Укрінформу» оприлюднювали факти елітного життя голови ТУКЗ-КМКС: нерухомість у центрі Ужгорода за 150 тис доларів чи автівку «Toyota Camry» за 30 тис доларів.   
Цікава сама реакція на інформацію екс-народного депутата Брензовича, який, будучи публічною особою, має підтвердити або спростувати інформацію – якщо не у ЗМІ, то хоча б серед лідерів угорськомовної меншини Закарпаття, його вплив серед яких, за інформацією журналістів, щороку слабшає. 
Нагадуємо, що 16 січня  Верховна Рада України прийняла закон "Про повну загальну середню освіту", який має надважливе значення не тільки для продовження реформ освіти в Україні, але є однією з вимог Венеційської комісії щодо мови освіти, які стосуються навчання мовами Євросоюзу – а отже, і угорською, що мало стати пом’якшуючим фактором у вирішенні конфлікту з Угорщиною.
Натомість, підконтрольні Будапешту угорські структури на Закарпатті вже негативно відреагували на компромісний закон.
Крім того, він очікувано не сподобався Росії.
Закарпаття онлайн
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.