"Лідери" закарпатських угорці розпочали війну між собою за форінти Орбана

Мова йде про загострення конфлікту між керівництвом двох найвпливовіших угорських організацій краю – Товариством угорської культури Закарпаття та Демократичної спілки угорців України. 

Про це інформують джерела видання наближені до керівництва ТУКЗ-КМКС.

Напередодні візиту П.Сійярто в Україну, який відбувся 7 лютого, до Ужгорода з неофіційнимвізитом прибула Каталін Сілі (уповноважена прем’єр-міністра Угорщини з питань автономізації угорських громад Карпатського басейну – ред.), яка провела зустріч з лідерами угорців Закарпаття, де були присутні також голова «ТУКЗ-КМКС» Василь Брензович та лідер «ДСУУ» Ласло Зубанич.  

Головна тема зустрічі — обговорення перспектив діяльності угорських політичних організацій, а також оцінка їх реальних можливостей напередодні місцевих виборів, які мають відбутись осінню 2020 року. 

Каталін Сіліпередала присутнім основний меседж Будапешта – консолідація всіх угорських сил і висунення єдиних кандидатів, які мають найбільші шанси на перемогу у своїх округах. Іншими словами, ТУКЗ та ДСУУ мають узгодити спільних кандидатів, організувати роботу передвиборчих штабів та ефективно використовувати кошти, які «будуть виділені» для підготовки до виборів.   

Голова «ТУКЗ»Василь Брензович підтримав пропозицію, але за умови, що головними і надалі залишатимуться представники саме його організації, а завдання ДСУУ зводитиметься виключно до беззаперечної підтримки всіх прийнятих ним рішень.Проти такого об’єднання, яке не передбачає рівних умов, одразу виступив Ласло Зубанич, звинувативши ТУКЗ у нецільовому використанні коштів угорських благодійних фондів та провальній виборчій кампанії 2019 року, коли вперше забагато років представник угорців так і не потрапив у Верховну Раду.

Лідери ДСУУ наголосили представнику Будапешта, що закарпатські угорці вимагають нових обличь і готові взяти на себе повну відповідальність за майбутні вибори, післячого сталася усна перепалка між оточенням пана Брензовича та Зубанича. 

У конфлікт втрутилась Каталін Сілі, яка пообіцяла донести всі пропозиції до урядових кіл Угорщини, де і вирішуватиметься стратегія підготовки до майбутніх місцевих виборів в Україні, попросивши присутніх знайти консенсус по проблемним питанням. 

До речі, сам Василь Брензович активно готується до майбутніх виборів голови ТУКЗ, які мають відбутись весною цього року, перебудовуючи свою команду та намагаючись згладити негатив від минулорічних скандалів щодо фінансових афер (https://www.ukrinform.ua/rubric-elections/2741451-miljoni-dolariv-dla-ugorciv-brenzovica-foto-dokumenti.html) чуток від втрати впливу всередині організації (https://www.ukrinform.ua/rubric-elections/2741092-comu-ugorski-diplomati-rizikuut-stati-personami-nongrata-v-ukraini.html). 

Варто зазначити, що офіційний Будапешт ще не визначився кого підтримувати намайбутніх виборах лідера ТУКЗ, ключової і стратегічно важливої структури для збереження впливу у регіону, розглядаючи також кандидатури Йосипа Борто та Іштвана Добші, який, до речі, має чимало лобістів в уряді Віктора Орбана та вплив на угорську молодь Закарпаття.         

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.