Українці Закарпаття: Ніяких угорських районів в краї не буде

1 червня 2020 року було оприлюднено проект Постанови Кабінету Міністрів України, в якій вказано кількість новоутворених районів у всіх областях України. Відповідно до останнього рішення у Закарпатті зазначено 5 районів області (Берегівський, Мукачівський, Тячівський, Ужгородський та Хустський), а не 4, як це було передбачено попередніми узгодженими рішеннями і який був компромісним та історично вмотивованим. Пише Срібна Земля.
Звертаємо увагу на те, що угорська влада, систематично втручаючись у внутрішні справи України, йдучи на поводу в московсько-кремлівської диктатури, яка веде війну на сході України, маніпулює мовним і територіальним питанням у Закарпатті, провокуючи нестабільність в історично толерантному регіоні. Постійно нагнітаючи обстановку в Закарпатті навколо згаданих питань, офіційний Будапешт продовжує блокувати євроатлантичну інтеграцію України й публічно заявляє, що й надалі продовжуватиме це робити.
Останні ж заяви представників української влади про перегляд положень мовного закону та поїздка в Угорщину міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби дивним чином співпали з тим, що в перспективному плані районування Закарпаття з’явився ще один новий район – Берегівський із центром у м. Берегово. Ще одним дивним збігом є те, що його територія співпадає з межами компактного проживання етнічних угорців, а відтак – вимога про створення фактично адміністративно-територіального етнічно-угорського національного району, який раніше з політичних міркувань просувався угорцями в Закарпатті під назвою «Притисянський» стає реальністю.
Розглядаємо такі дії як ігнорування національних інтересів українців, які тут проживають споконвічно, а також як загрозу територіальній цілісності України, міжнаціональною провокацією, що неминуче загострить ситуацію не тільки в найзахіднішому регіоні України, а й спровокує нестабільність в інших регіонах, де проживають представники національних меншин.

Звертаємося до всіх, хто у відповідності до Конституції України зобов’язаний гарантувати і забезпечувати державну незалежність та територіальну цілісність України – Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та народних депутатів України з вимогою не допустити створення штучного і малочисельного адміністративно-територіального угорського району з центром у м. Берегово на Закарпатті (під назвою Берегівський район), що може призвести до виникнення поетапного роздмухування антиукраїнської політики щодо розколу та поділу Української держави у майбутньому. Вимагаємо від вищих посадових осіб та органів державної влади держави  неухильно стояти на захисті національної безпеки й національно-територіальної цілісності України.
5 червня 2020 р.,
м. Ужгород.
За дорученням організацій:
     Віктор Бедь,
      голова Закарпатського обласного товариства 
      борців за незалежність України в ХХ столітті,
      голова проводу Закарпатського
     національно-патріотичного об’єднання «Україна Соборна»,
      народний депутат України 1-го скликання
 
     Маріан Токар,
      голова громадської організації
      «Агенція досліджень регіонального соціуму «Карпатія»
 
     Антоніна Вчорашня,
      відповідальний секретар
      Християнсько-народної спілки Закарпаття
 
     Віктор Понзель, 
      голова громадської організації
      «Молодь Закарпаття»
рейтинг: 
  • Подобається
  • 2
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.