Важливо. Екс - міністер МНС Віктор Балога про паводки на Західній Україні

Цей пост нардеп Віктор Балога написав на ФБ.
" - З чим підійшла влада до чергового виклику на її шляху? Велика вода зносила будинки, дороги, мости, автомобілі - все, що зустрічалося вниз течією. Екологи називають декілька причин такого великого паводку, який порівнюють із 1998 роком та 2008 роком, - це і аномально сильні дощі, і вирубки лісів, і порушення при проектуванні житлових масивів та доріг, і зміни клімату, а саме головне -  це повний провал по будівництву захисних споруд та берегоукріплень. Якщо зі змінами у природі та кліматі вдіяти нічого не можна, то щодо інших причин, то це є вина як людини, так і влади.Чи не кожного дня у ЗМІ та соцмережах ми спостерігаємо інформацію та світлини з масовими вирубками лісів, які переважно здійснюються з порушеннями правил і норм. Але чи багато ми за останній рік бачили вироків суду щодо колишніх чи діючих чиновників лісового господарства. Чи багато з них понесло відповідальність за беззаконні, безвідповідальні, а часто і варварські вирубування лісів? Це якщо говорити про так звані офіційні рубки. А скільки ще є "чорних" лісозаготівель, які відбуваються "під пильним поглядом" контролюючих органів? 
 І тут уже питання до президента Зеленського: що було зроблено за рік  для того, щоб упередити такі руйнівні паводки? Скільки притягнуто до відповідальності керівників, чиновників лісгоспів? Скільки було побудовано дамб, берегоукріплень? Скільки було відселено людей із потенційно небезпечних зон затоплення? Скільки було покарано чиновників, які видали дозволи на будівництво у зонах розливу води? Інформація відсутня. Влада не готувалася і не робила нічого для того, щоб попередити, щоб вберегти. А тепер отримали наслідки. На жаль.
І ще одне, мабуть найважливіше, про що навіть обмовився, прем'єр Шмигаль: провалена робота по будівництву дамб та берегоукріплень. Адже там, де вони були побудовані, не було таких значних наслідків: на Закарпатті протягом двотисячних років було збудовано сотні кілометрів дамб та заплавів. Хоча і тут ще зроблено не до кінця, так як за останні десять років фінансування протипаводкових заходів відбувалося по залишковому принципу. У рік виділялося всього 30-50 мільйонів гривень, а це дуже мало для таких потреб.
 Звідси напрошується висновок: якщо влада за рік не зробила нічого для того, щоб змінити ситуацію, то її це, скоріш за все, влаштовує. Влаштовують масові рубки лісів і влаштовує показове "небачення" проблеми. Хоча згадується епізод із серіалу "Слуга народу", де кіношний президент Голобородько заставляв губернатора садити ліс. Але то ж в кіно…" - пише Балога.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.