SOS. В Словаччині на вимогу РФ Інтерпол затримав волонтера ЗСУ з Закарпаття

Наразі мешканець Іршавського району Іван Русин, затриманий 14 травня у Словаччині, перебуває під вартою. Вирішується питання щодо його екстрадиції до Російської Федерації. Посприяти у вирішенні ситуації пообіцяв Генеральний консул Словацької республіки в Ужгороді Павел Паніс.Пише Закарпаття Онлайн.
Іван Русин – активний учасник Революції Гідності, з початком війни на Донбасі – військовий волонтер, який системно допомагає фронту. У 2015 році Іван Русин, далекобійник із багаторічним стажем із села Кам’янське Іршавського району, у складі колони із 5 вантажівок повертався з товаром із Казахстану через Росію в Україну. На російсько-українському кордоні його зупинили працівники ФСБ – начебто на підставі виявлених підроблень у документах. Зі слів закарпатця, працівники російської спецслужби, шантажуючи його в’язницею, схиляли до співпраці.
Під час з’ясування ситуації з документами керівництво фірми, на чиє замовлення водії здійснювали товарне перевезення, повідомило: за російським законодавством за правопорушення, яке начебто допустив закарпатець, передбачено штраф у 20 тис російських рублів. Іван Русин погодився відповідний штраф сплатити на місці, однак в російській валюті відповідної суми не мав. За його словами, ФСБшники самі відвели його до обмінника, але раніше, ніж він обміняв гроші, про щось спілкувалися з працівником обмінного пункту. Відтак, обмінявши гроші, український далекобійник видані йому дрібні купюри вирішив обміняти ще раз – у місцевому кафе йому поміняли еквівалентну суму крупнішими купюрами.
Коли ж після цього Іван Русин вже оплатив штраф безпосередньо на митній службі, туди увірвалась спецгрупа силовиків: українця скрутили і заходилися «просвічувати» гроші, які він сплатив як штраф. При цьому, запитували, куди він дів купюри, що міняв в «обміннику». На диво, документи та квитанцію за сплату штрафу закарпатцю повернули, тож він разом із колегами мали змогу покинути територію митного пункту і повернутися в Україну.
Після цього жодного разу через територію Росії далекобійник маршрути не тримав, доправляючи товари виключно по Європі. І лише зараз, через 5 років після вищеописаного інциденту, РФ дивним чином згадала давнішню справу. Так, 14 травня, перетинаючи кордон у Словаччині на в’їзд в Україну, Іван Русин був затриманий Інтерполом на вимогу Росії як підозрюваний у пропозиції хабара російським прикордонникам.
Виконуючи міжнародні угоди, словаки взяли розшукуваного закарпатця під варту. За процедурою, після цього впродовж 40 днів з РФ мали надійти документи справи для підготовки екстрадиції. Знаючи, що справа сфабрикована, залишалося лише очікувати. Однак в останній день відведеного на передачу документів терміну російська сторона таки надіслала якийсь пакет документів, тож словаки вимушено продовжили Івану Русину термін тримання під вартою і тепер вивчатимуть можливість здійснення екстрадиції.
Аби не допустити видачу українського громадянина, який ще й був учасником Революції Гідності та військовим волонтером, країні, що веде проти України війну, активні закарпатці разом із дружиною затриманого звернулися до Генерального консула Словацької Республіки в Ужгороді Павела Паніса. Так, учора, 4 серпня генконсул зустрівся з Ганною Русин, вислухав її та прийняв звернення Іршавської районної організації ВО «Свобода» та іршавських волонтерів. Відтак Павел Паніс направив листа до Міністерства юстиції Словаччини з проханням надати Івану Русину політичний притулок та відправити додому.
Разом із тим, у Києві готується звернення добробатів та волонтерських організацій до Посольства Словаччини в Україні. Трохи раніше до українського МЗС з приводу ситуації, що склалася з її чоловіком, зверталася дружина Івана Русина Ганна. Тим часом, адвокат затриманого закарпатця тримає зв’язок із послом України у Словаччині.
Наразі всі небайдужі до долі Івана Русина, насамперед – дружина й родина – чекають листа з рішенням Словаччини у відповідь на звернення консула щодо політичного притулку для затриманого закарпатця. Утім, вже зараз ситуація потребує якнайширшого розголосу і втручання посадовців та дипломатів, аби не віддати українського громадянина державі-ворогу за сфабрикованою в Росії справою.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 1
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.