Російська паспортизація в ОРДЛО: спробуємо розібратись

Російська паспортизація мешканців окупованих територій Донбасу є засобом поширення ідеології "русского міра" та елементом російських гібридних тактик проти сусідніх держав.МЗС Росії пояснило російську паспортизацію мешканців ОРДЛО начебто порушенням Україною Мінських угод.
"Можна лише поспівчувати МЗС Російської Федерації, якому "важко зрозуміти" наслідки деструктивної російської політики. Російська паспортизація – випробуваний засіб поширення шовіністичної ідеології "русского міра", елемент російських гібридних тактик проти сусідніх держав", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко.
Він нагадав, що у квітні 2019 року Україна та міжнародна спільнота, зокрема члени Радбезу ООН, засудили рішення Росії запровадити спрощений порядок надання російського громадянства українцям на тимчасово окупованих територіях Донбасу. За даними МЗС, за два роки понад півмільйона тамтешніх мешканців отримали російські паспорти. Таким способом Росія свідомо руйнує Мінські домовленості та "продовжує закріплювати результати своєї окупації".
"У таких умовах галасливі заклики російських посадовців про нібито небажання України досягти прогресу в Мінському процесі виглядає особливо цинічними і такими, що не мають нічого спільного з реальністю", – наголосив речник українського МЗС .
Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав міжнародну спільноту жорсткіше реагувати на роздачу російських паспортів на Донбасі, навіть після його реінтеграції. Він попереджав, що Росія буде намагатися розіграти "карту російського громадянства".
"Фактично, це – російська бомба сповільненої дії. Потрібні скоординовані кроки, зокрема санкційного характеру, аби її знешкодити. РФ має нарешті почати виконувати взяті на себе зобов’язання в рамках Мінських домовленостей та Нормандського формату на основі повної поваги до суверенітету України, дотримання вимог українського законодавства та норм міжнародного права", – заявили у зовнішньополітичному відомстві.
Що передувало
24 червня президент Володимир Зеленський заявив, що Росія не дотримується Мінських домовленостей, роздаючи населенню ОРДЛО російські паспорти.
"350 – 400 тисяч паспортів – це підтверджені дані. Ці люди там живуть і з російськими паспортами, і з українськими. Це велика проблема паспортизації. Цього немає в Мінських домовленостях. Це говорить про те, що вони порушуються з боку Російської Федерації", – сказав глава держави.
Після цього у МЗС Росії заявили, що надання жителям окупованого Донбасу російського громадянства є результатом начебто невиконання Україною своїх зобов'язань за Мінськими угодами. Також там стверджують, що роздача паспортів є "вимушеним гуманітарним заходом в умовах введеної Києвом соціально-економічної й транспортної блокади регіону".
"Через те, що Київ цього не робить, жителі Донецька і Луганська вже сім років утискаються у своїх правах. Таким чином, гуманітарний жест Росії є прямим наслідком невиконання Україною своїх зобов'язань за Мінськими угодами", – заявила речниця російського МЗС Марія Захарова.
Вона наголосила, що надання російського громадянства жителям ОРДЛО "повністю відповідає міжнародній практиці". Захарова також додала, що свої паспорти жителям України масово видають Польща, Угорщина і Румунія, а сама Україна активно надає громадянство жителям Придністров'я.
Що відомо
•    Окупаційна влада так званої "ДНР" заявила, що буде затримувати людей без "паспортів", а українські документи стануть приводом для прискіпливих перевірок.
•    Російські окупанти продовжують посилювати антиукраїнські настрої на окупованих територіях Донеччини та Луганщини та агітують молодь брати участь у парламентських виборах РФ.
•    Майже пів мільйона жителів тимчасово окупованих Донеччини та Луганщини отримали паспорти РФ.
•    Наприкінці 2019 року в РФ заявили, що російські паспорти отримали понад 100 тисяч жителів ОРДЛО.
•    Голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк заявив, що громадянам можуть дозволити мати два паспорти, але будуть обмеження щодо РФ.
•    На окупованому Донбасі посилюється тиск на громадян України, які не отримали паспорт РФ.
•    Окупаційна влада так званої "ДНР" обмежила виїзд дітей старше 14 років, які не мають паспорта громадянина України, Російської Федерації, закордонних паспортів цих країн чи "паспорта ДНР".
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.