«Українці і росіяни - не один народ, - російський історик»

Нещодавно, всі пропагандистські ЗМІ РФ підхопили висловлювання Путіна про спорідненість українців та росіян. Однак, не всі розумні росіяни повірили своєму очільнику. Приводимо цитату з виступу Андрія Зубова, відомого російського вченого-історика, сходознавця, релігієзнавця і політолога, доктора історичних наук, заступника голови Партії народної свободи (ПАРНАС):«Жоден розумний російський політик не вважав українців, білорусів і великоросів одним народом.
Уже в 18 столітті це було очевидно. У 19 - стало нормою. Тільки крайні великоруські шовіністи вважали українську мову, в дійсності багатшу і більш слов'янську за своїм складом, «зіпсованою російською», «сільською російською».
Мені багато доводилося писати про генезис трьох східнослов'янських народів і повторювати аргументи безглуздо.
Але народ - це не тільки мова, це ще і самовідчуття. І самовідчуття набагато важливіше мови. Навіть ті євреї, які не знають ні ідишу ні благородного івриту вважають себе євреями.
Так само і вірмени, навіть не знаючи ні сучасного вірменського ні благородного грапара усвідомлюють себе вірменами, а не азербайджанцями або грузинами.
І віра тут несуттєва - безліч євреїв - християни, вірмен - католики і православні.
Коли імператор Микола Перший розмовляв з печерським старцем Філофеєм, той відповідав йому на українському. Інакше він не вмів і не хотів.
Коли нинішній російський, давно вже самозваний правитель називає росіян і українців одним народом, він по-перше, робить грубу наукову помилку, по-друге, заперечує об'єктивну реальність, і, по-третє, ще далі вбиває клин розколу у відносини наших народів.
Чи не з'єднує їх, а розділяє все більше із завидною постійністю.
У нацистській Німеччині заборонено було вважати голландців і люксембуржців особливими народами. Голландців велено було назвати нижньо-германцями. І що ж? Допомогло це будувати нацистську імперію?
Якби британські політики наполягали, що шотландці та англійці - один народ, вони б розкололи Британію дуже швидко, якби вони говорили, що австралійці і англійці - один народ, в Австралії була б республіка. Але англійці розумні.
На жаль, про наших політиків не завжди можна сказати таке.»
А, на тлі російської агресії проти України, такі висловлювання Путіна, якнайменше, можна вважати лицемірними.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.