Нова стратегія РФ по відношенню до України: "русский мир" знову в дії

Останнім часом в Росії тема України стала дуже популярною: майже кожного дня щось про нас пишуть, говорять, видумують, брешуть.Згадують про Україну всі: від Путіна, який відзначився розлогими пасажами, до закарпатця Гецка, який переховується в Москві та Маргарити Симоньян, яка керує російським пропагандистським каналом Russia Today.
"Останнім цвяхом" стало речення у новій редакції стратегії нацбезпеки РФ про "зміцнення братніх зв’язків з українським та білоруським народами".
Слова застосовуються різні, але зводяться до декількох простих тез:
1.    В України немає ані історії власної державності, ані історії Української нації. Останньої взагалі не існує, вона «торговая компанія, зарегистрированная в США», а росіяни та українці начебто "один народ". Україна є результатом розпаду СРСР, а тому є "штучною державою".
2.    Україна знаходиться "під зовнішнім керуванням", через це говорити з нею немає сенсу. Водночас під "зовнішнє керування" її нібито віддала влада, що знаходиться під впливом "нацистських і націоналістичних елементів", а народ України є "братнім".
3.    Україну потрібно повернути силою, шляхом просування силоміць "руського миру".
Ці тези відрізняються у залежності від того, хто і на яку аудиторію їх озвучує.
Адресатів всього чотири – це США, ЄС, Україна та власне внутрішньо російська аудиторія.
Сигнали чітко зрежисовані в залежності від адресата і це свідчення підготовки до реалізації нової стратегії щодо України.
В свою чергу, Гецко з москви постійно пересилає всім «петиції» про незаконне існування України, як держави, що, в цілому, є наслідком його підконтрольності політиці Кремля та повністю відповідає його пропагандистським тезам щодо нашої держави.
З точки зору Кремля попередня стратегія гібридного тиску і окупація Донбасу та Криму працює незадовільно.
Нещодавно, слова Байдена про корупцію, а не окупований Донбас як головну перепону на шляху членства до НАТО, викликали істерику у Москві.
Повернення зони російського впливу в Україні, як цього хоче Кремль, зруйнує Українську державність і завдасть нищівного удару по іміджу Заходу, як лідера та основоположника усіх змін та зрушень.
Реінкарнація "імперії" на принципах "слов’янського братерства" та "православ’я" добре відповідала б імперським скрепам, що насаджуються в Росії.
Формою просування та насадження ідеї "єдиної та неподільної" буде "руський мир" з масштабним ідеологічним наступом по ТВ, інтернету, радіо тощо.
У Москві думають, що це зможе стабілізувати і саму Росію, адже одним закручуванням гайок не обійтися – потрібен зовнішній ворог та головне нова об’єднуюча ідея – "нове слов’янське православне братерство".
Кремль одночасно прагнутиме зруйнувати або щонайменше послабити солідарність США та ЄС через тему України, пропонуючи Євросоюзу нове партнерство. Саме такі думки висловив Путін у своїй статті для німецької газети "ДіЦайт" 22 червня.
У протистоянні Захід-РФ остання на перспективу не має жодних шансів, а гра на проблемах і дефіциті солідарності здається Росії привабливою і перспективною.
Вдавати, що зміцнення частоти та інтенсивності російської риторики щодо України не є чимось особливим, суперечить не тільки реальності, а й здоровому глузду. В Росії теж читають наші опитування і бачать, що розуміння сутності сучасного російського режиму повільно і поступово, але зростає у всіх регіонах України.
Це означає, що проекти "Новоросія", "руський мир" та «РусиниРуси» Гецка, мають обмежений термін використання. Їх необхідно актуалізовувати зараз, адже потім буде вже пізно. Невипадково, що Путін все частіше говорить і публікує свої статті щодо "одного народу та однієї історії" саме зараз.
Ми вважаємо, що РФ просто змінила градус риторики, і відповідаємо на це зміною своєї риторики. Це позбавлено сенсу, адже тролінг Путіна ні до чого не призведе, бо він вірить в те, що каже. Відповідати на російські тези потрібно, але стиль "сам дурень" створює враження, що все обмежиться обміном "люб’язностями".

Стратегія протидії "руському миру" має бути спільною стратегією України та Заходу. Це і є сьогодні ключовим викликом для української зовнішньої політики.

Всі тези російських пропагандистів про те, що українці "розуміють лише танки" або "руський мир потрібно просувати силоміць" ніколи не спрацюють щодо стійкої, внутрішньо згуртованої України.

За словами Путіна неодмінно послідують подальші дії і ми маємо бути готові дати відсіч його імперським планам.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 1
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.