Хто ж ти Андрея Бочкор?

Останніми днями регіональні ЗМІ активно поширюють інформацію про Берегівчанку Андрею Бочкор, яка через посадовців Угорщини зробила хорошу кар’єру в європейських інституціях. Що ж представляє собою Адрея Бочкор, ми спробуємо розібратися.Відповідно до послужного списку, Андрея Бочкор викладачка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, за результатами виборів в Угорщині була обрана депутатом Європарламенту (ЄП). Закарпатка ввійшла до вищого законодавчого органу Європейського Союзу за списком правлячої угорської коаліції «Фідес» — Християнсько-демократична народна партія.
«Важливо представляти європейським політикам справу та прагнення угорців Закарпаття, особливо з огляду на сьогоднішнє важке становище в Україні. Водночас вважаю першочерговою метою, щоби вибори в Україні принесли політичну стабільність і забезпечили її рух шляхом до Європи» — сказала новообраний депутат ЄП Андрея Бочкор у стінах парламенту.
35-річна Адреа Бочкор володіє угорською, англійською та російською мовами. Крім викладацької роботи вона займається дослідженнями з питань співіснування українців і угорців в Україні. - йдеться в статті МІСТ.
Якщо відстежити депутатську діяльність уродженки Берегова, то у її діях можна помітити не лише певну особисту неприязнь до України, але й системні активні дії з дискредитації нашої держави перед верхівкою ЄС.
Ще у 2014 році мережу сколихнула новина, що уродженка Закарпаття, викладач Закарпатського інституту Андреа Бочкор стала членом Європарламенту від Угорщини, представляючи там провладну партію «Фідес» Віктора Орбана і, начебто, інтереси українських угорців. Окрім цього, під час представлення, Андреа Бочкор, яка до того займалася саме дослідженням угорсько-українських взаємин, сказала, що планує «працювати у Брюсселі, аби сприяти інтеграції України в Європейський Союз».

Звісно, відразу ж стало очевидним, що в Андреї Бочкор є два громадянства –  українське та угорське (паспорт громадянки Угорщини видане на ім’я Bocskor Andrea - АС 0147574), про що навіть писали впливові українські ЗМІ. Сама депутатка регулярно перетинає кордон, користуючись виключно дипломатичним паспортом Угорщини, який видається лише тамтешнім громадянам.
Сама ж Андреа Бочкор ніколи і не заперечувала наявність двох громадянств, навпаки, акцентуючи на тому, що свої можливості вона використовує для відстоювання інтересів угорців Закарпаття та покращення українсько-угорських відносин.
Насправді ж, проаналізувати останню проведену діяльність Андреї Бочкор, можна лише сказати, що свої повноваження вона використовує не на налагодження українсько-угорських відносин, а навпаки для їх загострення та критики української влади на рівні Європарламенту. Відповідно до цього й була внесена до бази «Миротворець» .
До прикладу, на початку 2020 року Андреа Бочкор стала одним із організаторів у Франції «круглого столу» за участі європейських політиків та лідерів угорської нацменшини Закарпаття, вона наголосила, що «в Україні продовжується зменшення прав національних меншин, якими вони користувалися навіть у ворожій комуністичній системі, що також перешкоджає українській євроінтеграції».
Також, Андреа Бочкор активно втрутилася й у процес виборів до  місцевих органів влади, які відбулися 25 жовтня 2020 року, агітуючи за підконтрольну Будапешту «КМКС-Партію угорців України», яку очолює її довірена особа, екснардеп Василь Брензович. Оскільки вказане звернення Андреї Бочкор було записане у будівлі Європарламенту, то викликало неабияке обурення з боку української влади та ряду громадських інституцій.
А в контексті останніх подій євродепутати від партії Орбана, серед яких і Андреа Бочкор, взагалі побачили на Закарпатті «громадянську війну».
Що ж до «подвійного громадянина» то Андрея Бочкор не прагне зректися від українського громадянства і цим створює для України новітню проблему: класифікувати її вчинки як зраду і застосовувати ті чи інші репресії, чи ж розглядати «випадок Бочкор» як форму новітніх позитивних можливостей: бути присутньою у європейських політичних механізмах і таким (легітимним з точки зору Європи) способом – через своїх окремих громадян-європарламентарів? Так, це питання не має простої відповіді. Відповідь залежатиме від багатьох чинників, які впливатимуть у подальшому на «мозаїку життя» й України, й Угорщини, і Європейського Союзу загалом.
Ну і на завершення, аналіз політичних механізмів впливу на представників етнічних меншин в Україні дозволяє говорити про окреслення кількох тенденцій, а саме подвійне громадянство, як у «випадку Бочкор», – новітній феномен, який свідчить, що порушення українського законодавства є прийнятним для європейських політичних механізмів, забезпечує «українську присутність» у цих, останніх, і є для України, вочевидь, тим викликом із Заходу, вплив якого у наступний період розвитку державності буде посилюватися, що вимагатиме перегляду засад ідентичності українських громадян.


TelgramПідписуйтесь та читайте новини Закарпаття у нашому Телеграм-каналі та нашій сторінці у Facebook
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.