Сепаратисти Закарпаття в розпачі, через ситуацію з Президентом Чехії

Президент Чехії Мілош Земан виявився занадто хворим, щоб продовжувати виконувати свої обов'язки. З огляду на це, парламент призначив на 19 жовтня обговорення щодо того, коли і як задіяти конституційні механізми, щоб позбавити лідера країни його повноважень.
Про це напередодні заявив глава Сенату (верхньої палати парламенту) Мілош Вистрчил, передає Reuters. Він навів висновки лікарів, які нібито вказують на малу ймовірність того, що 77-річний президент зможе повернутися до роботи в найближчі тижні, щоб узятися за призначення нового уряду.

Нагадаємо: Мілоша Земана госпіталізували в реанімаційне відділення лікарні наступного дня після парламентських виборів у країні 8-9 жовтня. На них його союзник, прем'єр-міністр Андрей Бабіш, програв групі опозиційних партій, які отримали сукупну більшість у нижній палаті й мають намір сформувати новий уряд.
Виступаючи перед журналістами, Вистрчил процитував звіт із лікарні, запит на який він зробив після того, як адміністрація президента відмовилася надати подробиці про стан очільника держави протягом більш ніж тижня після госпіталізації.
"На думку Центрального військового госпіталю, Мілош Земан нині не може за станом здоров'я виконувати будь-які робочі обов'язки. З огляду на характер основного захворювання президента, довгостроковий прогноз стану його здоров'я дуже невизначений, і тому можливість його повернення до роботи в найближчі тижні оцінюється як малоймовірна", – заявив глава Сенату.
Водночас ні він, ні медики не назвали точний діагноз Земана. Жодної реакції не надійшло і з адміністрації президента. На цьому тлі на її адресу посипалися докори з боку багатьох чеських політиків.
Зазначимо, що в Чехії президента обирають прямим голосуванням, але більша частина виконавчої влади належить Кабінету міністрів. Хоча лідер країни має вирішальне значення в разі зміни влади, є верховним головнокомандувачем Збройних сил та призначає керівний персонал, включно з членами правління центрального банку і суддів.
Конституція Чехії дозволяє обом палатам парламенту погоджувати і, можливо, тимчасово звільняти президента від обов'язків, коли він недієздатний, і розділяти їх в основному між прем'єр-міністром та спікером нижньої палати.
Термін повноважень останньої закінчується у четвер, 21 жовтня. Тому будь-яке голосування, припускають фахівці, проводитиметься новою палатою, яка вперше збереться 8 листопада. Завдання призначення нового прем'єр-міністра лежатиме на спікері нової, контрольованої опозицією нижньої палати.
Вистрчил повідомив, що 19 жовтня лідери Сенату зустрінуться з партіями, обраними в нову нижню палату, щоб обговорити подальші кроки.

Припускають, що позбавлення Земана його повноважень могло б полегшити опозиції формування кабінету, оскільки він раніше сказав, що призначить Бабіша навіть без більшості голосів. Це також може затягнути процес призначення кандидата від опозиції Петра Фіала або когось іншого.
Зі свого боку Бабіш звузив поле для обговорень, заявивши, що "не буде намагатися чіплятися за владу" і піде в опозицію, навіть якщо Мілош Земан запропонує нове призначення.

В ці моменти стає відомо, що сепаратисти Закарпаття, які проживають на території Чехії б'ють на сполох адже пан Земан був їхньою опорою в Празі, через, що так звані "русини" Василь Джуган та Михайло Тяско, могли не сплачувати податки в републіці та вести активну проросійську пропаганду. 
рейтинг: 
  • Подобається
  • 2
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.