Як закарпатські русини їздили у Чехію, щоб вибити з колії тамтешніх «друзів Путіна»

Русинське питання Закарпаття продовжує бути актуальним навіть зараз, коли більшість проросійських русинів переховується закордоном, а ті, що залишились активно розвивають європейські цінності і погляди у своїх підлеглих організаціях. Повідомляє "Інформаційний спротив".
Є також окрема категорія русинів, які заслуговують на «особливу увагу» і  мають виключно радикальні погляди, виступаючи за федералізацію України, визнання результатів місцевого референдуму 1991 року про самоврядний статус області, створення «Республіки Подкарпатська Русь» тощо. За залишками таких русинських структур стоїть самопроголошений «прем’єр-міністр» Петро Гецко, уродженець Закарпаття, який наразі переховується в РФ від органів слідства. До вказаної категорії відносяться й голова Всесвітнього Конгресу Підкарпатських русинів Василь Джуган та його заступник Михайло Тяско, які також є закарпатцями і проживають на постійній основі у Чехії.  

Кар’єра у зазначених радикалів стрімка та перебуває під пильним наглядом російських структур, які диктують необхідний темп та тематику, яку необхідно озвучувати, головна мета яких є інспірування сепаратистських та автономістських настроїв на Закарпатті.

Цікавим є й те, що Джуган і Тяско впевнено знайшли контакт із Президентом Чехії Мілошем Земаном, з яким за останні роки провели ряд офіційних зустрічей, під час яких виступали з критикою української влади у порушенні останніми прав та свобод русинської меншини Закарпаття, ігноруванні результатів референдуму 1991 року в частині надання Закарпатській області статусу та окремої адміністративно-територіальної одиниці у складі України.

Нещодавно, група русинів на чолі із головою Закарпатського обласного «Крайового товариства Подкарпатських русинів», членом Світової Ради Русинів від України Миколою Бобинцем відвідали Чехію, де провели зустрічі із посадовими особами органів місцевого самоврядування та представниками русинських організацій країни.   

У приміщенні Народних меншин Чехії було проведено круглий стіл за участі начальника відділу національностей мерії Праги та члена комісії народних меншин І.Петрецькою, офіційним представником русинів в чеському парламенті Я.Скалою, членом товариства «Приятелів Подкарпатської Русі» Ю.Капацом та представником русинів у «Світовій Раді Русинів» Я.Чопиком.

Присутніми було обговорено питання щодо подальшої організації двосторонньої співпраці русинських організацій Чеської Республіки та представниками русинських організацій Закарпатської області. Під час зустрічі обговорювалось питання щодо дискримінаційної діяльність організації — «Всесвітнього Конгресу Подкарпатських Русинів», яка перебуває під керівництвом радикалів Джугана та Тяска, а також роль та місце їх прихильників у розвитку русинства.

Під час обговорення вказаного питання всі учасники заходу засудили діяльність «Всесвітнього Конгресу Подкарпатських Русинів» та її членів, наголосивши при цьому, що вказана організація не проводить активної діяльності на території Чеської Республіки та не співпрацює із жодною русинською організацією, яка діє у Празі.

Разом з цим, учасники зауважили, що проведена у вересні 2019 року зустріч членів зазначеної організації із Президентом Чехії, у якій також взяли участь горе-русини Іван Данацко та Тетяна Поп, для присутніх стала «несподіваною», а реакція з боку уряду Чехії була миттєвою. Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш публічно заявив, що русини Закарпаття є невід’ємною частиною України, уряд Чехії підтримує суверенітет та територіальну цілісність України в рамках міжнародного визнаних кордонів, а також засуджує будь-які прояви сепаратизму.

Вказаній темі було приділено особливу увагу та підготовлено міні-репортаж під назвою «Русинська студія «Руснак». 20-та стріча народносных меншин, Прага, Чехія», у якому присутні в один голос заявили, що не знають, хто такі Джуган та Тяско, а також не бачать їх позитивної ролі у розвитку русинської культури. Посадовці Чехії заявили, що вкрай різко засуджують прояви сепаратизму з боку осіб, які ідентифікують себе русинами, а також підтримують незалежність України та її територіальну цілісність, та висловлюють побажання визнати Україною національність русин. Учасники підтвердили відсутність авторитету «Всесвітнього Конгресу Подкарпатських Русинів» у Чехії та авантюрність і шкідливість для русинів Чехії діяльність Джугана і Тяска.      

Вказані слова також були підтверджені Бобинцем, який довів інформацію до чеських колег, що в Україні Джуган і Тяско сприймаються дуже негативно всіма офіційними русинськими організаціями, так як на їх думку, діяльність радикалів русинів негативно відображається на сприйнятті населення України терміну «русин», і завдяки їх антиукраїнській пропаганді на русинів наклеєно ярлик «Сепаратисти».   

Наступного дня відбулася ще одна зустріч із найавторитетнішими лідерами русинських організацій, які зареєстровані у Чехії. Організатором зустрічі виступив член комісії народних меншин міста Прага І.Петрецька. Зі слів організаторів та присутніх, вони не підтримують осіб, які намагаються політизувати русинське питання та використати його на шкоду територіальній цілісності України. В черговий раз наголосили, що визнання русинів має відбуватися виключно в законному порядку, а не у той спосіб який намагаються реалізувати Джуган та Тяско, основна мета яких розхитати спокійну ситуацію в Закарпатті, як свого часу це намагався зробити Петро Гецко. Вказаній зустрічі також присвячений відеоролик під назвою «Русинська студія «Руснак». Прага, Инга Петричка».

Завершивши робочу зустріч в Празі, закарпатські русини запросили представників русинської національної меншини Чехії та посадовців відвідати Закарпатську область для проведення аналогічних зустрічей з намірами популяризувати русинську культуру, яка не нашкодить добросусідським відносинам.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 1
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.
Всі сущі в Україні, які мають елементарні знання з історії України, знають, що Русь-Ким (?), або русин-А-ми (руснаками, русичами, рутенами) - так себе називали піддані Київської Русі, пізніше Литовсько-Руської держави. Скажімо, галичани величали себе цим іменем до першої половини ХХ–го століття, для більшості поняття «українець» та «Україна» асоціювалися із Надніпрянщиною. Але з ростом визвольних змагань України, нова назва «українець» почала витісняти стару архаїчну назву «русин». Галицькі русини завдяки освітницькій діяльності організації «Просвіта» і галицького духовенства дуже швидко засвоїли нову назву «українець». В тому їм посприяли і галицькі москофіли своїми відкритими симпатіями до Москви та дивацьким мовним кітчем під назвою «язичіє», від якого не залишилось і сліду в історії української літератури. Вишукана Шевченкова мова припала галичанам більше до душі, ніж москофільське «язичіє». Активна діяльність організації «Просвіта» і духовенства зробили свою позитивну роботу і серед галицької еміґрації. Завдяки їхній діяльності навіть у глухих селах Боснії діти галицьких русинів, що поселились там за часів Австро-Угорщини, вже називали себе українцями, а батьківщину свою Україною.Навіть Закарпаття, де москофільство пустило значно глибше коріння, перед другою Світовою війною прийшло до української свідомості. Інакше б не було о.Августина Волошина і Закарпатської України.. В Закарпатті - на цьому роблять політику - "русини оставте глубокий сон" - всі русини-українці навкруги уже давно не сплять - будують Україну Русь... Отже, русини – це стара архаїчна назва українців, а Русь – це стара назва України. Цього був свідомий відомий український історик Михайло Грушевський, який невипадково назвав свою основну працю «Історія Руси-України».