Орбан став "адвокатом" рф у Брюселі

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив про відсутність узгодженої позиції стосовно запропонованого шостого пакета санкцій проти росії та звинуватив Єврокомісію у «безвідповідальній поведінці».Про це він заявив у Брюсселі перед початком спеціальної зустрічі Європейської ради, присвяченій ситуації в Україні та наслідкам російського вторгнення, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«На цей момент немає компромісу. Я щойно отримав текст (постанови саміту – ред.), і там немає жодної угоди. Ми опинилися у дуже складній ситуації, головно внаслідок безвідповідальної поведінки Європейської комісії. Після консенсусу у Версалі (на неформальній зустрічі Євроради 10-11 березня 2022 року – ред.) було погоджено, що не буде жодних пропозицій від Європейської комісії щодо енергетики без належних переговорів з країнами-членами. Зараз ми маємо ідею ембарго та санкцій щодо нафти без відповіді на запитання щодо безпеки енергетичного постачання Угорщини», - сказав угорський урядовець.
За його словами, угорська позиція «дуже проста»: «Енергетика – це серйозна справа, це не гра. Спершу ми маємо отримати рішення, а після того – санкції. Досі перші п’ять пакетів санкцій були запроваджені іншим шляхом: спочатку ми вводили санкції, а потім починали думати про їх наслідки та шукати рішення. Оскільки зараз ідеться про енергетику, це ризиковано. Тож ми маємо змінити підхід: спочатку рішення, потім – санкції. Поки що ми не маємо таких рішень».
Відповідаючи на запитання журналістів, як він бачить баланс між фінансуванням війни в Європі та зростанням цін на енергію, прем’єр-міністр Угорщини зазначив, що «не потрібно жодного балансу з цього питання».
«Ми готові підтримати шостий пакет (санкцій - ред.), якщо будуть рішення для безпеки постачання енергоносіїв до Угорщини. Ми ще не досягли цього моменту», - сказав Орбан.
Водночас він зауважив, що пропозиція виключити з пакета санкцій трубопровідне постачання нафти «є непоганою», але Угорщина потребує гарантій, що у разі інциденту із трубопроводом, що проходить через Україну, країна матиме право отримувати російську нафту з інших джерел.
Очільник уряду Угорщини висловив намір погодити цю позицію з урядом Словаччини та інших зацікавлених країн.
 Як повідомлялося, у Брюсселі розпочинається дводенна спеціальна зустріч Європейської ради, яка розгляне продовження політичної, фінансової, матеріальної та гуманітарної підтримки України, а також пов’язані із розв'язаною росією війною проблеми у сфері енергетики та глобальної продовольчої безпеки.
Нагадаємо, з 2010 року від коли пан Орбан очолює Угорщину значно погіршилися відносини між нашими країнами. Зокрема офіційний Будапешт постійно підтримує різного роду сепаратистів та влаштовує провокації, які активно використовує путінська пропаганда. З початком повномаштабної війни рф в Україні рейтинг Віктор Орбана серед угорців Закарпаття обвалився до мінімального та є самим низьким за останні 12 років.
рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.