На “угорському ” окрузі Закарпаття явка виборців склала 54%

Хоча на ОВК №73 політологи прогнозували найвищу на Закарпатті явку виборців -- понад 65 відсотків, дива не сталося. Як і в цілому по країні на території “угорського” округу зафіксували дещо меншу активність виборів.

“На території ОВК №73 -- 114 виборчих дільниць на яких на 20.00 було зареєстровано 146 тисяч 271 виборець. З них лише 79 тисяч 137 – прийняли участь у парламентських виборах, -- повідомила кореспонденту Бюро «Аналітик-Контент» голова ОВК №73 Марія Весельська. – На усіх дільницях округу вибори пройшли спокійно”.

Хіба що виникали кілька технічних моментів, які потребували негайного втручання. Приміром, на одній з дільниць, що у Королеві, Виноградівського району, через грозу зникло світло. Та члени комісії, щоб не припиняти виборчий процес, вийшли з положення застосувавши ліхтарики. За годину – електропостачання було відновлено. Найбільшу активність на виборчих дільницях було зафіксовано з 12 до 17 години.

Хоча за підсумками парламентських виборів-2012, більшість членів ОВК та ДВК відмічають серед переваг – досконаліший Закон “Про вибори”, та все ж є певні недоліки. Серед яких – формування ОВК партіями, осередки яких навіть не представлені в області.

“Потребують певного вдосконалення, насамперед, принципи утворення виборчих комісій. Щоб не вийшло так, що головні політичні гравці на виборах – залишилися без представництва у ОВК. Це певна дискредитація. Багато суб’єктів подає свої кандидатури до утворення виборчих комісій. Шлях жеребкування у цьому випадку – не досконалий. Приміром, нині 201 політична партія мала право приймати участь у виборчому процесі, -- зазначає член ОВК №73 Микола Грига. – У нас заяви були подані від 86 партій, а на одну невеличку за кількістю виборців дільницю, потрібно було лише 18. Мабуть краще було б коли суб’єкт виборчого процесу формуватиме ті округи на яких він представлений. Хоча з 2013 року у Законі “Про вибори” прописано – навчання керівного складу ОВК та маємо таку думку, що слід опуститися рангом нижче та проводити відповідне навчання для членів ОВК та ДВК, яких слід приймати на постійній основі”.

 

 

Джерело: Бюро «Аналітик-Контент».

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.