Освітянські війни на Закарпатті, або хто замовив декана УжНУ

 Уже більше року триває «війна» між провідними вузами Закарпаття,

адже інакше, ніж війна, ці події не можна вже назвати. Все розпочалось з наказу кабінету міністрів «760 Р» від 10 серпня 2011 року, про реорганізацію вишів області та об’єднання трьох основних вищих шкіл Закарпаття (УжНУ, ЗакДУ, МДУ) в один вуз. Тоді діючого ректора УжНУ Миколу Вегеша та його команду підтримали представники «Єдиного Центру» та сім’я Балог, а ректора ЗакДУ підтримали «регіонали» та сім’я губернатора Ледиди, ще й до того, що Федір Ващук мав підтримку і самого міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника, та його заступника, «сірого кардинала» Євгена Суліми, якого пан Табачник не одноразово відправляв до вузів України для наведення «ладу».

Ще тоді, в серпні 2011 року, всі розуміли, що закінчується термін перебування на посаді Миколи Вегеша, який категорично не погоджувався з діями міністра «українофоба». На захист УжНУ виступив майже весь колектив університету, викладачі, аспіранти, студенти, політичні та громадські діячі області, та й просто не байдужі випускники Національного університету. Ця організованість тоді дала серйозний результат, і вже 17 вересня 2011 року було прийняте зовсім не очікуване рішення про приєднання до УжНУ таких вузів, як ЗакДУ та МДУ. Тоді Федір Ващук від імені колективу вишу звернувся до глави держави, прем'єр-міністра, міністра освіти та голови Закарпатської ОДА з проханням вилучити університет з переліку закладів, які планується долучити до Ужгородського національного університету в новій редакції постанови уряду. Так завершився перший етап «освітянської війни» вишів Закарпаття.

Другий період розпочався вже в зимі 2012 року. В лютому міністерство освіти відправляє перевірку в УжНУ на чолі з міністерською «шестіркою» Рудешком О.І. Ця замовна перевірка в університеті закінчилась скандалом та неодноразовими зверненнями керівництва вишу до Київських можновладців. На цей раз завдяки спільним діям студентства та викладачів УжНУ, активної позиції незалежних мас-медіа таких як, Мукачево.нет, ua-reporter.com, Час Закарпаття, Закарпаття онлайн, телеканали ЗОДТРК «Тиса-1», «М-студіо» та ін.

Але вже 9 квітня Дмитро Табачник підписує наказ про припинення повноважень Миколи Вегеша у зв’язку з припиненням строку дії контракту. І тут почалось саме цікаве, замість того, щоб поставити замість Вегеша людину, яка буде виконувачем обов’язків, можновладці «розвалювали» університет. А через місяць часу, 11 травня, Табачник назначає в.о. ректора екс-декана біологічного факультету, члена «Партії Регіонів» Ніколайчука В.І, який був помічений в корупційних скандалах на цій посаді, який ще й до всього являється особистим другом Федіра Ващука.

Першим ділом, пан Ніколайчук незаконно звільняє кращих проректорів Сливку О.Г та Студеняка І.П. Як говорила більшість працівників тоді у самому університеті, що новий в.о. знищує конкурентів, адже багато хто прогнозував, що саме Олександр Сливка стане наступником ректора Вегеша. Після цього тривав процес звільнень всієї команди колишнього ректора.

Ми й сьогодні бачимо різноманітний наклеп зі сторони тимчасової влади УжНУ.

 Наприклад, що хтось комусь подарував квартиру, хтось вкрав документи та багато іншого бруду.

Як повідомили інтернет-видання області, вчора був затриманий за взяття хабара декан економічного факультету УжНУ Василь Мікловда, що підтверджує УМВС України в Закарпатській області.

Основна маса працівників УжНУ не сумнівається, що це звичайно підстава для того, щоб позбутися ще одного серйозного конкурента.

 

Автор: Олександр Веремієнко

Джерело: http://anons.uz.ua

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.