Складено рейтинг хабарів за отримання роботи в Україні

 

Українці дають хабарі не тільки за те, щоб отримати роботу, і не тільки щоб її утримати, але і для того, щоб по-людськи звільнитися, пише інтернет-видання Тексти. У статті, присвяченій хабарам на українському ринку праці, йдеться, що джерелом достовірної інформації про гроші, які українці платять за можливість працювати, стали дані з Єдиного державного реєстру судових рішень.


Так, в постановах і рішеннях служителів Феміди вказані конкретні цифри щодо конкретної посади, факти дачі хабарів зафіксовано документально співробітниками управлінь  боротьби з економічною злочинністю, СБУ, міліцією, ДАІ та іншими правоохоронцями.


Журналісти з'ясували, що найбільше бажаючих працевлаштуватися незаконним шляхом - в районну лікарню або навчальний заклад, при цьому не можна пояснювати цей феномен винятковою "хлібністю" цих місць.


Тексти пишуть, що також на диво багато людей, які готові давати "на лапу" навіть за працевлаштування водієм або

прибиральницею: тут теж, очевидно, немає прямого комерційного інтересу - тільки бажання якось забезпечити себе на найближчий час.


"А от коли справа доходить до органів земельних ресурсів або правоохоронців, тут можна говорити тільки про ринкові

механізми. Результатом цього дослідження стало не тільки розуміння "ринку" посад, але й гордість за тих громадян, які не бояться здавати хабарників органам, навіть коли ті просять лише про $100 подяки", - запевняють журналісти.


ТОП-5 найбільших хабарів за отримання посад в Україні:

1. $200 тис. - пост начальника Державної екологічної інспекції в Одеській області. У 2010 році заступник міністра екології Богдан Преснер мав намір отримати такі гроші за вирішення питання влаштування потрібної людини на відповідну посаду. За вимагання хабара в особливо великих розмірах колишньому чиновнику дали 9 років.


2. $30 тис. - пост начальника відділу Центру земельного кадастру в Городоцькому районі Львівської області. Зараз справа розглядається повторно в судах.


3. $14 тис. - головний лікар. Напередодні кризи в Сумах відносно "порядний" пан зажадав стати головним лікарем однієї з місцевих лікарень. Він готовий був викласти за таку послугу чиновнику-аферистові потрібну суму. Коли той не вжив жодних заходів із працевлаштування лікаря, обманутий доктор звернувся в міліцію. Справа переглядається.


4. 100тис. грн за не звільнення керівника підрозділу обласної Держекоінспекції. У Волинській області Анатолій Гетьманчук разом із заступником отримав хабар у зазначеній сумі від свого підлеглого за не звільнення його з посади керівника одного з підрозділів інспекції. Джерелом грошей повинні були бути побори з підприємців на пунктах пропуску через держкордон за проведення екологічного та радіологічного контролю при перевезенні вантажів. Щомісячний платіж - окрім "внеску" за не звільнення, повинен становити 70 тис. грн.


5. $10 тис. - продовження кар'єри на держпідприємстві. У Запоріжжі в 2010 році генеральний директор ДП Національний центр поводження з небезпечними відходами вирішив нажитися на призначенні директора філії в цьому промисловому місті.


Між тим, Тексти підготували і "приз глядацьких симпатій": його отримав начальник майстерні однієї з сумських виправних колоній, який зажадав $2,5 тис. від засудженого , який хотів пом'якшити собі умови відбування покарання. Злочинець мав намір проявити себе позитивно перед начальством колонії, сумлінно працюючи в майстерні.


Варто відзначити також, що видання опрацювало документи, що стосуються близько 300 справ, які могли мати відношення до хабарів за працевлаштування. Із сум, які називалися в судових засіданнях, можна зрозуміти не тільки ступінь нахабства продавців, а й амбіції покупців, які, очевидно, у багатьох випадках готові "відбивати" куплені посади.

Джерело: ua.korrespondent.net

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.