Депутат від Батьківщини запропонував змінити гімн України

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про зміну тексту нинішнього Державного гімну України. Автором законопроекту є Олег Канівець, депутат від фракції Батьківщина, обраний в Стрию (Львівська область) як узгоджений кандидат від опозиції.

 

Законопроект передбачає зміну лише однієї літери. Йдеться про перший рядок гімну "Ще не вмерла України Ні слава, Ні воля ...", де Олег Канівець пропонує змінити "України" на "Україна".

 

"Насправді це не зміна – це повернення первісного тексту нашого гімну. Я вважаю, що ми не повинні відмовлятися від тексту, якому вже 150 років. Там не сказано про смерть України, там сказано, ще не вмерла Україна як нація. А в 2003 році з подачі Кучми тихенько фактично викинули націю, залишивши тільки славу і волю", - заявив Олег Канівець у коментарі ТВі.

 

З його слів, цей законопроект є його власною ініціативою, не узгодженою поки ні з керівництвом фракції Батьківщина, ні з іншими опозиційними фракціями.

 

"Я обіцяв своїм виборцям повернути первісний текст гімну і тепер виконую свою обіцянку", - сказав депутат.

 

Державний гімн України, Верховна Рада затвердила ще в січні 1992-го, понад 11 років існував без законодавчо затвердженого тексту. У Конституції, прийнятій в 1996 році, було прописано тільки музику гімну, зате текст народні депутати мали прийняти іншим актом.

 

"Державний гімн України – національний гімн на музику М. Вербицького із словами, затвердженими законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України", - йдеться в 20 статті Основного закону.

 

Однією з причин було якраз те, що багатьом політикам не подобався термін "Ще не вмерла Україна..." Нарешті в 2003 році було законодавчо закріплено тест, який починався словами "Ще не вмерла Україна ..." 6 березня 2003 за законопроект Про Державний гімн України проголосували 334 народних депутати: кнопки "за" натиснули представники всіх фракцій, за винятком комуністів: соратники Петра Симоненка не підтримали текст гімну, причому 56 комуністів натиснули кнопки "проти".

 

Текст Державного гімну народні депутати намагалися змінити і раніше. Наприклад, у березні цього року позафракційний нардеп Дмитро Вітвицький зареєстрував законопроект, яким пропонував так починати гімн: "Слава Богу, в Україні є й правда, і воля. Вже нам, браття-українці, усміхнулась доля...". Однак до розгляду цього законопроекту справа так і не дійшла.


Джерело: ТВі

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.