"Свобода": У вживанні слова "жид" немає нічого принизливого та образливого

Народний депутат України від фракції "Свобода" Ігор Мірошниченко заявив, що немає нічого принизливого та образливого у вживанні слова "жид". Про це Мірошниченко сказав в ході онлайн-конференції в РБК-Україна.

 

"Мін'юст чітко дав роз'яснення, що ні в одному законодавчому акті немає положення про те, що це слово ("жид") використовується з образливим підтекстом ... Я українець, виходець із Сумщини, і там це слово вживалося історично ... Це слово використовують словаки, чехи, є аналогічне слово в Англії ... Тарас Шевченко використав у своїй творчості, Ірина Фаріон провела дослідження, Шевченко використав його 61 разів ... Що нам робити зі спадщиною Шевченка, Франка, Українки?", - заявив він.

 

Також, Мірошниченко зазначив, що українці завжди використовували це слово у відношенні єврейської нації: "Ми завжди використовували це слово, в його використанні немає ні якого принизливого підтексту. На відміну від російської мови, де це слово вживається з образливим підтекстом ... Ні яких антисемітських настроїв у "Свободи" і у мене немає ... Єдина вимога, щоб національні меншини поважали нашу культуру, нашу мову ... Це слово використовується чисто як етнонім. Це українська традиція".

 

Депутат зазначив, що "Свобода" буде наполягати на проведенні референдуму про пропорційне представництво нацменшин в органах влади. Це, за його оцінками, зніме всі проблемні питання нацменшин в Україні.

 

Відзначимо, український єврейський комітет (УЄК) вважає неприйнятним вживати слово "жид" стосовно представників єврейської національності.


 РБК-Україна

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.