ВР ухвалила закон про мовну державну політику

 Верховна Рада ухвалила закон про мовну державну політику, авторами якого є народні депутати Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов. За відповідне рішення проголосували 248 народних депутатів.

Розглянути законопроект про мови у другому читанні запропонував лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Після завершення його виступу депутати від опозиції на деякий час заблокували трибуну ВР та вирвали один з мікрофонів у президії ВР. Між депутатами від опозиції та регіоналами відбулася невеличка сутичка, в результаті якої ніхто не постраждав. Попри сутичку перший віце-спікер ВР Адам Мартинюк повторно поставив на голосування законопроект про мови, який було підтримано.

Народний депутат від фракції Партії регіонів, один з авторів "мовного" законопроекту Сергій Ківалов переконаний, що проект закону "Про основи державної мовної політики" обов'язково приймуть у другому читанні. Крім того він вважає, що оскарження опозицією цього рішення Верховної Ради в адмінсуді безглуздо й безперспективно.

 

Нагадаємо, 5 червня народні депутати прийняли у першому читанні "мовний" законопроект Колесніченка-Ківалова. За нього проголосували 234 депутати.

 

В свою чергу, Комітет з питань культури і духовності рекомендує парламенту зняти з розгляду законопроект про мови.

 

Нагадаємо також, 5 червня бійкою закінчився розгляд у Верховній Раді закону "Про основи державної мовної політики", розробленого депутатами Партії регіонів і надає широкі можливості використання мов національних меншин практично у всіх сферах життя. Представники опозиції, які вважають, що з прийняттям цього закону російська мова фактично стане другою державною, зробили все можливе, щоб голосування по ньому не пройшло. Протистояння не обійшлося без жертв.

 

Скандал стався, буквально за хвилину до оголошення спікером Володимиром Литвином початку голосування, коли до президії, яку контролювали представники фракції ПР, пробрався народний депутат з фракції НУНС Андрій Парубій. Пізніше він зізнався, що хотів зірвати голосування.

 

Його одразу ж скрутили народні депутат з фракції ПР. Після цього почалася бійка. Першою жертвою став депутат Микола Петрук ("БЮТ-Батьківщина"), якому проломили голову, як стверджує депутат Ірина Геращенко (НУНС), кастетом. Пізніше йому була викликана карета швидкої допомоги. Крім того, постраждав і автор законопроекту Вадим Колесніченко опозиціонерам вдалося відтіснити його до урядової ложі, де його почали бити і рвати одяг. Врятував його глава фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем'якін, прикривши його собою.

 

У тисняві спікер ВР Володимир Литвин встиг тільки прокричати, що засідання ВР оголошено закритим.

 

Джерело: http://www.unn.com.ua

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.