Мужіївське родовище має приносити користь краю

 Під час візиту на Закарпаття 24 березня Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков приділив увагу одній з найактуальніших екологічних проблем краю – разом з головою Закарпатської ОДА Олександром Ледидою відвідав Мужіївське родовище на Берегівщині. Високопосадовці оглянули територію, зокрема, і хвостосховище рудника, а також поспілкувались з представниками компанії, котра займається розробкою родовища, та місцевою владою. 

Нагадаємо, складна екологічна ситуація в регіоні склалася внаслідок невиконання колишнім підприємством-розробником родовища заходів щодо нейтралізації шкідливих речовин. Основними джерелами забруднення є два відвали рудних та рудовмісних порід, які містять сульфіди і окиси важких металів.

Новим власником спеціального дозволу на користування надрами Мужієвського родовища є ТОВ «Карпатська рудна компанія». Таким чином, розробка програми поновлення робіт на Мужіївському родовищі та здійснення необхідних техніко-економічних оцінок, які повинні бути зроблені з урахуванням сучасних умов та з урахуванням нових технічних рішень, мають бути здійснені вищезгаданою компанією. Перший крок уже зроблений: щоб зняти проблему окислення та забруднення води речовинами, що знаходяться в рудних відвалах, компанія вже встановила спеціальні фільтри:

– Ми встановили два фільтри. Один – вапняковий, завдяки проходженню через нього кислотність води нейтралізується, тобто вода набуває нормальних смакових якостей та стає нешкідливою. Другий фільтр зроблений з природних цеолітів, які сорбують шкідливі речовини, унеможливлюючи потрапляння у воду навіть важких металів. Другим кроком стане ліквідація рудних відвалів шляхом утилізації, - розповів Микола Горжик, заступник директора з розвитку компанії «Карпатська рудна компанія».

– Думаю, цілком реально, зважаючи на сьогоднішню ситуацію, вирішити більшість проблемних питань та зняти багаторічну соціальну напругу. Маю на увазі, зокрема, й облаштування водогону в Мужієві та навіть ремонт вулиць, де це необхідно. Усе це зобов’язується зробити підприємство, котре сьогодні має спецдозвіл на користування надрами родовища, - наголосив керівник Закарпаття Олександр Ледида.

– Дійсно, ряд заходів, проведених підприємством, дозволив зняти гостру екологічну проблему. Проте вирішувати треба ще юридичні труднощі. Але те, що рудник має працювати, бути економічно вигідним, а також приносити користь для області, сумнівів не викликає, - резюмував Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков.

Довідково: З грудня 2006 року припинило виробничу діяльність товариство з обмеженою відповідальністю „Закарпатполіметали”, 93,7 відсотка статутного фонду якого належить Державній акціонерній компанії „Українські поліметали”. Зупинка підприємства спричинила ряд екологічних проблем та постійне зростання заборгованості, яка за станом на 01.02.2013 становила: до зведеного бюджету Берегівського району – 740,4 тис. гривень, до Пенсійного фонду України – 1568,0 тис. гривень, із виплати заробітної плати – 4986,7 тис. гривень.

Прес-центр ОДА

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.