Міністр екології та природних ресурсів України завітав на Закарпаття

 У неділю, 24 березня, з робочою поїздкою на Закарпаття прибув Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков. 

Перший пункт поїздки - ознайомлення з роботою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи прогнозування паводків та управління водними ресурсами в басейні р. Тиса. З роботою унікальної системи присутніх ознайомив керівник облводгоспу Володимир Чіпак.

На території всього басейну ріки Тиса працюють пункти автоматизованого моніторингу – 48 станцій гідрометеоспостереження, моніторингу якості води, спостереження за роботою насосних станцій. Інформація надходить щоп’ять хвилин. А кожні 15 хвилин закарпатське управління водних ресурсів отримує дані щодо інтенсивності опадів від угорської сторони. Система дає всебічну картину на річках області та дозволяє моделювати ситуацію. На її обслуговування необхідно близько 400 тис. грн. у рік, та, зі слів Володимира Чіпака, необхідну суму область отримує не завжди.

– Я приємно здивований побаченим. Це дійсно унікальна система не тільки для на нашої країни, а й на європейському рівні. Тому, безперечно, лобіюватиму питання виділення коштів на її обслуговування. Адже від прогнозування та збору інформації залежить безпека людей.

Опісля високопосадовець оглянув важливі водогосподарські об’єкти Берегівської польдерної системи.

Зокрема, Міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков та голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида ознайомилися з роботою головної споруди системи – насосної станції №1, найбільшої та найпотужнішої на Західній Україні. Станція відкачує воду з площі у 14 тисяч гектарів, а під час високих рівнів води та паводків забезпечує відкачку паводкових вод через канал Чаронда-Латориця в р. Латориця.

Також посадовці ознайомилися з реконструкцією каналу Чаронда-Латориця. Він бере свій початок на території України в Берегівському районі, і в районі села Гуняди перетинає українсько-угорський кордон. Далі 29 км канал проходить територією Угорщини, потім знов повертається в область, і врешті розділяється на два – з водовідводами у Тисі та Латориці.

З 2009 року тривають роботи з розчистки русла каналу, реконструкції приканальних дамб, п’яти гідротехнічних споруд та влаштування двох додаткових споруд для обводнення задамбового простору. Сьогодні роботи фінансуються з двох джерел: коштом міжнародної технічної допомоги та державного бюджету.

Довідково: Берегівська польдерна система розташована в західній частині Закарпатської області і є міжнародною польдерною системою на території двох держав - України і Угорщини. Загальна водозбірна площа системи 880 км2, з яких 540 км2 з – на території України, і 340 км2 – на території Угорщини. Берегівська польдерна система на території України налічує 337,7 км магістральних каналів, 133,9 км водозахисних дамб, 172 гідротехнічні споруди, 14 насосних станцій.

 

Закарпатська ОДА

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.