Екс-губернатор Закарпаття Геннадій Москаль захищає митців від Балоги

Народний депутат Геннадій Москаль просить українських меценатів та міністерство культури терміново втрутитися в ситуацію, що склалася з відомим скульптором, «королем мармуру» Миколою Шматьком. «Ще влітку минулого року через безвихідь і постійні конфлікти з владою Луганщини пан Шматько пристав на пропозицію Віктора Балоги переїхати в Мукачево разом із сім’єю та колекцією творів мистецтва (яка ледь умістилася в чотири фури), - розповів Геннадій Москаль. – За словами скульптора, пан Балога пообіцяв йому виділити в Мукачеві житло, майстерню, побудувати сучасну галерею та «дати можливість творити на благо Закарпаття і України».

Однак, пояснює народний депутат, «сучасний меценат» виконав далеко не всі обіцянки – зокрема, лише організував переїзд сім’ї митця, його безцінної колекції скульптур та картин до Мукачева і виділив для проживання кілька квартир. «До виборів, під час яких Балога проводив в Раду своє чисельне сімейство, вся ця благодійна діяльність активно рекламувалася в ЗМІ, однак після дня голосування про Шматька швидко забули, - додає Геннадій Москаль. – Більше того, оточення Балоги з мукачівської мерії, яке без наказу екс-очільника МЧС і пальцем не поворухне, організувало в ЗМІ справжню травлю скульптора, а також усілякі збори місцевих «інтелігентів», які в «кращих» традиціях 30-х років 20 століття почали засуджувати і ганьбити Шматька».

За словами Геннадія Москаля, нещодавно Миколі Шматьку прямо передали побажання місцевого князька звільнити надані йому приміщення та забиратися з області геть. Тож скульптор пообіцяв перевезти колекцію до однієї з площ Києва і оселитися біля неї в наметі.

«Через це я звертаюся до українських меценатів, Мінкульту, місцевої закарпатської влади з проханням терміново втрутитися в ситуацію і допомогти пану Шматьку, а також організувати охорону його безцінної колекції, яка через «братків» Балоги може суттєво постраждати, - резюмує народний депутат. – Микола Шматько відомий далеко поза межами України, неодноразово представляв її закордоном, тож скандал, який може виникнути через безвідповідальність окремих політиканів, вчергове принизить її в очах європейської спільноти».

Офіційний сайт Миколи Шматька, де можна ознайомитися з його біографією, творами і знайти контакти:

http://www.kingofmarble-shmatko.com/

 

Прес-служба Геннадія Москаля

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.