Чим зайнятися взимку?

 

Коли осіння сльота змінюється зимовими холодами, а вечори стають все довшими, ми починаємо замислюватися, чим би зайняти свій вільний час. Звичайно, сірість та сирість не налаштовують до позитиву. Поглянемо на ситуацію з іншого боку і спробуємо звернути деякі недоліки осінньо-зимового сезону в переваги. Ранні сутінки, холод і негода не можуть перешкодити нам з комфортом проводити вдома довгі зимові вечори. А от як зробити їх по-справжньому комфортними, спробуємо розібратися.

Найголовніший засіб від нудьги – це робота, а ще краще, якщо людина зайнята улюбленою справою. У літній, осінній та весняний період нашим пращурам нудьгувати не доводилося, вони були зайняті фізичною працею, а от взимку їм також доводилось винаходити методи боротьби з нудьгою. Найпоширенішим з них були «посиденьки» в будинку, де розповідали різні цікаві історії, співали пісні, танцювали.

Цей метод на озброєння можна взяти й нам. Ніщо не заважає зустрітися з друзями, випити по чашечці кави або чаю (можна чогось і міцнішого) і «помити кісточки» спільним знайомим. Можна організувати веселу вечірку і у себе вдома. А щоб було веселіше, зробити вечірку тематичною, попросіть друзів проявити кмітливість і придумати якісь костюми, конкурси. Або навпаки, провести тихий сімейний вечір у колі близьких людей і присвятити їм найдорожче – свій час. Щоб влаштувати собі і своїй родині свято зовсім не обов'язково чекати приводу, побалувати себе можна в будь-який день.

Після смачної їжі за гарним столом можна влаштувати спільні ігри, наприклад: "Монополія", "Хрестики-нулики", "Морський бій", шашки, шах мати, лото, збирання пазлів, розгадування кросвордів та сканвордів, пограти в імена чи міста. На допомогу нам приходить радіо, телебачення, Інтернет, газети, кіно, література. Затишно влаштуйтеся біля каміна і закутавшись в плед почитайте книгу або подивіться улюблений серіал, фільм. Варто подумати про телевізійну приставку з іграми або караоке. Можливо, в когось з вас відкриється ще якийсь талант.

Потрібно згадати і про зимові розваги: катання на санках, лижах, ковзанах, гру в сніжки. Вони допоможуть не тільки повернутися в дитинство та відчути безтурботність, але й підвищити імунітет, адже це своєрідне загартовування. Зараз майже у кожному місті є катки, спеціальні місця для катання на сноуборді.

У зимовий сонячний день, нехай навіть і морозний, добре влаштувати виїзд із шашликами і гарячим глінтвейном у засніжений ліс. Можна послухати як у багатті потріскують дрова… У цьому випадку ні пісні, ні слова можуть бути не потрібні. Вечорами не відмовляйте собі в задоволенні прогулятися. Можна піти в кіно, боулінг, ресторан, театр. А в денний час відвідати з дитиною зоопарк, різні виставки, музеї, планетарій, філармонію.

Довгі зимові вечори - прекрасний час здійснити свої найзаповітніші мрії або зайнятися чимось, що давно вабило, наприклад, танцями. Музика сама по собі - прекрасний засіб від депресії, а ось у поєднанні з рухами зцілює не тільки душу, а й тіло. Заняття танцями допоможуть Вам не тільки не сумувати, але і з користю для здоров'я й фігури проводити довгі вечори. Тільки уявіть собі, як Ви плавно рухаєтеся під музику і крутитеся в ритмі танцю! А якщо ці танці ще й парні…

Піклуватися про гарну фігуру зазвичай ми починаємо тільки ближче до весни. Але саме взимку варто зайнятися схудненням, оскільки в цей період людський організм не просто потіє як влітку, а інтенсивно скидає зайву вагу і витрачає накопичений жирок. Особливо це стосується аеробних навантажень. Доповніть заняття спортом відвідинами до салону краси, і дуже скоро ви помітите захоплені погляди, якими будуть вас супроводжувати представники протилежної статі. У турботі про красу тіла не варто забувати і про його здоров'я. Якщо є можливість, то зробіть медичне обстеження по повній програмі і серйозно займіться вирішенням усіх проблем зі здоров'ям.

Не забувайте і про відвідування сауни або лазні. Головне, запастися кремами, ароматичними або масажними маслами, трав'яним чаєм і хорошою компанією. Вода забирає у людини негативні емоції накопичені за день і допомагає розслабитися. Водні процедури допоможуть не тільки впоратися з сумним настроєм, а й допоможуть оздоровити організм.

Коли за вікном погана погода і зовсім не хочеться виходити на вулицю, присвятіть свій час створенню комфорту і затишку в домі. Спробуйте себе в якості дизайнера, поміняйте інтер'єр або просто переставте меблі. Тим, хто не готовий до глобальних змін у своєму помешканні, можна порадити розібрати завали в шафах і на полицях, перебрати  старі журнали, вибрати потрібне і зробити зручні тематичні папки, а все зайве - викинути.

Очистіть свій будинок від зайвого сміття, який не тільки захаращує житло, а й позбавляє вас необхідного вільного енергетичного простору. Фахівці з фен-шуй говорять про те, що речі, які ми не використовуємо роками, крадуть нашу енергію. Наведіть лад і в комп'ютері, адже він став невід'ємною частиною нашого життя: потрібно видалити все непотрібне і структурувати робочий простір.

Нарешті, взимку стільки свят, потрібно купити подарунки всім друзям і близьким, так що можна вдатися до перевіреного способу приємного проведення часу - до шопінгу. Як швидко летить час, коли ми ходимо за покупками!

Ви випробували все, а нудьга не проходить, і вечори здаються ще більш похмурими і довгими. Психологи в таких випадках рекомендують від туги позбуватися як від фобії, просто поринувши в неї і відчувши. Посумувати, загорнувшись у м'який плед, ввімкнути приємну музику (краще класичну). Можливо, тільки переживши стан глибокого смутку, Вам вдасться назавжди позбутися його. І, незважаючи на те, яка погода за вікнами, у Вас на душі буде спокійно і радісно - тільки внутрішня гармонія може зробити нас по-справжньому щасливими і відкритими для спілкування зі світом.

Зима - не час для нудьги і зневіри. Потрібно лише докласти трохи зусиль, додати фантазії - і тоді кожен зимовий день буде радісним та незабутнім! Сконцентруйтеся і у Вас все вийде, головне не впадати у відчай!

 

 

 

 Спеціально для "Анонс Закарпаття" матеріал підготувала методист

НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області

Дрессер О.І.

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.