ЗВЕРНЕННЯ ДО БАТЬКІВ!


 Кожен з Вас бажає бачити свою дитину здоровою!

 

Головним у вихованні  громадянина  для батьків повинен бути принцип «Роби, як я». Щоб дитина не порушувала Правила дорожнього руху, вона повинна не просто їх знати – у неї повинна сформуватися навичка безпечної поведінки на дорозі. Навіть якщо Ви спізнюєтеся, однаково переходьте дорогу там, де це дозволено Правилами; у власному автомобілі дотримуйтеся швидкісного режиму; пристібайтеся ременями безпеки й не дозволяйте перебувати дітям до 12 років на передньому сидінні. Наочний приклад батьків буде  ефективніший, ніж сотні разів повторені слова «не іди на червоне світло».

Вчасно навчайте дітей умінням орієнтуватися в дорожній ситуації, виховуйте потребу бути дисциплінованими на вулиці, обережними й уважними! Знайте, якщо Ви порушуєте Правила дорожнього руху, Ваша дитина буде діяти так само!

Пам’ятайте, що Ви стаєте учасником дорожнього руху не із проїжджої частини вулиць, а із тротуару. 

Тому відправляючись у школу з малям, поясніть йому, що потрібно бути уважним з перших же кроків, виходячи з під'їзду будинку. Пройдіть із ним увесь шлях і намагайтеся показувати найнебезпечніші ділянки на дорозі.

Вкажіть на небезпеки, які виникають при посадці в суспільний транспорт і, особливо, при виході з автобуса. Навчить своїх дітей правилам безпечного переходу проїжджої частини дороги!

Разом обговорюйте найбільш безпечні шляхи руху, щодня нагадуйте дитині: ПЕРШ НІЖ ПЕРЕЙТИ ДОРОГУ – ПЕРЕКОНАЙСЯ В БЕЗПЕЦІ!

Поясніть дитині, що зупинити автомобіль відразу – неможливо! Навчить дітей тому, що переходити дорогу з-за стоячого транспорту небезпечно для життя! Навчайте передбачити можливу  небезпеку!

Щоб правильно вибудувати процес навчання, необхідно враховувати психологічні й вікові особливості дітей:

  • У маляти дошкільного віку звужене поле зору. Тому воно не може навіть приблизно визначити відстань до автомобіля, що наближається. А зрозуміти, з якою швидкістю він рухається, здатний не кожний школяр. Навіть якщо дитина дивиться на автомобіль, це зовсім не значить, що вона його бачить. Захоплена власними думками, переживаннями, часто вона просто не помічає транспортний засіб.
  • У перехідному віці виникають інші труднощі: підліткові властива зневага небезпекою. Він певен, що з ним не відбудеться те, що трапляється з іншими. І, не дивлячись по боках, без остраху виходить на дорогу.

А малята в дошкільному й молодшому шкільному віці взагалі не сприймають автомобіль як загрозу. Для них яка-небудь іграшка, м'яч набагато важливіше здоров'я й життя. Тому існує правило: якщо на дорогу викотився м'яч – чекай дитину. Потреба дітей у русі в цьому віці, яка переважає над обережністю, прагнення грати в будь-яких ситуаціях, невміння швидко оцінити обставини  або прийняти правильне рішення, недостатні знання про джерела підвищеної небезпеки можуть привести до сумних наслідків.

Не нехтуйте Правилами дорожнього руху, будьте гідним прикладом для свої х дітей!

 

 

Матеріал підготувала спеціально для "Анонс Закарпаття" методист навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Закарпатської області Просяник Н.С.

 

рейтинг: 
  • Подобається
  • 0
Залишити коментар
иконка
Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 30 днів з дня публікування.